QX QX QX QX

Förra filmen, Män som hatar kvinnor, var en bra filmatisering som snyggt förhöll sig till bokförlagan. Nya filmen är ännu bättre, främst för att vi slipper rotande i gamla släktfejder och bara kan koncentrera oss på Lisbeth Salander och Micke Blomkvist.
Lisbeth blir (som ni säkert redan vet) misstänkt för tre mord och snart jagar hon dom som jagar henne. Allt medan Mikael Blomkvist, hans Millennium-gäng och polisen försöker få rätsida på en rörig historia om säkerhetspoliser, MC-gäng, trafficking och Lisbeth Salanders förflutna.
Stockholm visar upp sig från sin allra bästa sida när del två av Millennium-triologin filmatiserats och lika ofta som man nickar igenkännande åt miljöerna så ler man åt rollbesättningen. Skådisarna känns klockrena om man jämför med hur karaktärerna beskrivs i böckerna. Enda knascastingen är rollen som det blonderade muskelberget Niederman som beskrivs som en muskulös jätte i böckerna. Visst, skådisen Micke Spreitz är stor, men han ser aningen för gammal ut för de ”omkring 35” han ska vara.
Den här filmen är också mer gay än förra filmen. Milleniummedarbetaren Christer Malm (Jacob Erikcsson) är med lite mer (i nya mönstrade kavajer i varje scen), men framförallt så är Lisbeths älskarinna Mimmi Wu (Yasmin Garbi) med i många scener. Lisbeths relation med Mimmi Wu blir också tydligare i den här filmen och flatfans får en realistiskt naken och snyggt filmad sexscen en bit in i filmen. Och det görs ingen grej av det. Lisbet gillar brudar, so what liksom?
Visst, emellanåt blir ”Flickan…” lite väl snackig och det kanske inte är så jäkla mycket fysisk action. Men det blir aldrig ointressant eftersom storyn och karaktärerna är bra skrivna och det är som sagt rollbesatt med bra skådisar som vet vad de gör.
Och så är det ju det här med Noomi Rapcaes Lisbeth Salander. Har en svensk skådis någonsin gjort en karaktär, som många redan har en bild av, så bra? Lisbeth fräser, slåss och munhuggs med allt och alla så trovärdigt att man bara vill se henne hela tiden. Noomi ÄR Lisbeth och det är omöjligt att inte älska en hjältinna som henne. Dessutom får vi nu äntligen se Lisbeths mjukare sidor: Förutom relationen med Mimmi Wu så bultar ju Lisbeths hjärta för sin före detta förmyndare Holger Palmgren (Per Oscarsson). Scenen där Lisbeth besöker Holger på sjukhemmet är mycket rörande, och glimten i Per Oscarssons ögon är nästintill magisk.
Flickan som lekte med elden motsvarar verkligen alla förväntningar och jag kan knappt bärga mig tills den avslutande delen i trilogin har premiär i slutet av november.

Flickan som lekte med elden har premiär den 18 september.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%