Kan du berätta lite mer om vad Högkvarteret är?
– Det är drömmen om en egen plats som vi har närt under över tre år av att vara en queerfeministisk kulturförening vid namn Idyll. Efter ett ha arrangerat klubbar, filmfestivaler, samtal, fester och andra typer av arrangemang på olika platser runt om i Stockholm och Sverige och anpassat oss (och ofta inte anpassat oss) efter rådadande regler bestämde vi oss för att börja leta efter en egen plats. en plats där communityt själva kunde få en fristad, befrias från normerna som styr samhället ovanför vår källare och göra en plats till sin egen.
– Tillsammans med Roxy har vår dröm nu gått i uppfyllelse då vi på torsdag flyttar in i Judy’s källare och blir Högkvarteret, fem kvällar i veckan. Det blir en bar som också är en scen som också är ett galleri och vi kommer att presentera scenkonst i ordets bredaste definition varje kväll ackompanjerat av bar och mat som är både billig och så eko det går.

– Vilka står bakom Högkvarteret?
– Vi är tre personer som står bakom; Ebba Hemberg, Elin Emil Sandström Lundh och Hanna Wildow som tidigare drivit och fortfarande driver föreningen Idyll. Dock är det tillsammans med en rad aktivister, konstnärer, kulturarrangörer, musiker, klubbarrangörer, föreningar och volontärer som vi står bakom Högkvarteret. Dels genom det praktiska byggandet, målandet och renoverandet nu innan vi öppnar, dels genom att vi själva inte producerar allt som sker på Högkvarteret. Det gör communityt och det har varit ett fantastiskt gensvar och vi har bokat in nästan varje kväll fram till jul!

– Vad är ambitionen med Högkvarteret?
– Vår ambition är att skapa ett rum att känna sig trygg i. Ett rum att komma till efter jobbet och dricka kaffe och äta lite och sen stanna kvar och njuta av kvällen och vad den har att erbjuda. En plats för queer och feministisk kultur där en alltid kan vänta sig något oväntat. ambitionen är en scen som människor ska känna sig självklara på, både som gäst, konstnär och arrangör.

– Vilka riktar ni er till?
– Vi riktar oss till alla som är intresserade av queer och feministisk scenkonst. Till alla som inte vet att de är intresserade utan bara slinker ner för en ekologisk öl, lite mat och smågodis och råkar upptäcka att det är filmkväll, samtal eller klubb samma kväll. Till alla personer som vill utmana hierarkier av olika slag, eller bara vill känna sig fria från dom. Det enda vi inte vill ha på Högkvarteret är sexism, homofobi och rasism. Annars är alla välkomna!

– Hur skiljer sig Högkvarteret från andra hbt-klubbar i stan?
– Högkvarteret är ingen klubb. Det är en bar samtidigt som den har scenen och galleriet i centrum och det är öppet fem kvällar i veckan året om. Det är en plats av och för communityt, en plats vi saknat kvällstid. Dagarna har Copacabana och Hallongrottan och vi med Högkvarteret tar över natten. Det är en kvällslig plats för ekovin, strategiskapanden, scenkonst och fest, lugna kvällar med film och samtal och bara häng om en så vill det.

– Hur ser en topp-vecka på Högkvarteret ut?
– Jag måste nog säga vår första vecka efter öppningsfesterna! Den inleds med releasefest för nya numret av Arena på tisdagen, onsdagen bjuder på tributekväll i Michael Jacksons ära, torsdagen huserar den litterara salongen Semafor i våra lokaler, fredagen bjuder Rosenlarv förlag på fest med tema erotik och kvinnlighet och lördagen är det klubb, Captain Kinky Pinky som gäller. Sen fortsätter vi så, tisdag till lördag men olika arr varje kväll!

Veckans pppningsfester på Högkvarteret