Dustin Lance Black, som vann en Oscar för bästa originalmanus till Gus van Sants HBTQ-film MILK tidigare i år, har hamnat i något av ett dilemma efter att han och hans tidigare partners hemmagjorda bögporr hamnat i orätta händer. Stillbilderna från den påstådda filmen har redan publicerats på flera bloggar, däribland Perezhilton.com, och en debatt kring vikten av offentliga personers beteende i säker-sex-frågor har nu väckts tillsammans med ett antal frågor kring varför offentliga personer insisterar på att göra hemmaporr överhuvudtaget om de inte kan stå för den om den läcker ut.

Debatten och frågorna väcktes, inte i samband med att bilderna från den påstådda filmen läckte ut, utan först efter att Dustin Lance Black kommit med en offentlig ursäkt på nyhetssajten uk.eonline.com, en ursäkt som snabbt kritiserades för att vara urskuldande, undanflyende och skral:

”It is unfortunate that individuals and other outside parties are trying to profit from material which is clearly private, I have had the privilege to speak to people across the country, both gay and straight, on a number of critical issues including safe sex. More important than the embarrassment of this incident is the misleading message these images send. I apologize and cannot emphasize enough the importance of responsible sexual practices.”

Frågorna som väckts kring ”ursäkten” är hur en offentlig person som är djupt engagerad i frågor kring säker sex, och påstår sig vara en förebild för unga, kan se så lätt på sin roll som exempelsättare och normbildare. Kritikerna anklagar Dustin Lance Black för att inte vilja ta ansvar för sin dubbelmoral kring att hans engagemang i frågor rörande säker sex går emot de förehavanden han själv visar upp på de läckta bilderna. Och även fast Black gjort en tydlig poäng av att det var med en fast partner som det osäkra sexet förtogs är de bloggar och nyhetssajter som nu hett debatterar ursäkten hårda i sin kritik av de oskyddade samlagsbilderna, detta trots att acceptansen för oskyddat sex mellan fasta partners är relativt utbredd.

Annan kritik har också riktats mot Blacks dokumentation av den intima akten, och bloggare som Perez Hilton höjer ett varningens finger på sin blogg för att göra hemmaporr över huvudtaget; Han menar att även om du idag inte tror att du någon gång kommer att bli känd, kvarstår risken att om du en dag väl blir det så kommer det finnas ett intresse av att offentliggöra privata bilder och material av känslig art, detta med tanke på att bilderna på Dustin Lance Black redan är tre år gamla. En annan, mer lättsam, detalj som kommit på tal i sammanhanget är vikten av smakfullhet och bra ljus om man nu ändå funderar på att göra hemmaproducerad porr. Och bloggarna understryker vikten av att inte använda sig av kamerablixtens skarpt granskande ljus, vars osmickrande effekter väl syns på Blacks och hans parters gemensamma bilder…