Efter en evighetsinledning med modern…zzzz…dans…kickar semifinal 2 igång ikväll med favoriter som skäggiga Conchita, hunkiga grekerna och den finstämda norrmannen med den flatskrivna låten, Carl-Espen. Semifinal två är i mina ögon bättre, roligare och mer fartfylld än den lågmälda grupp vi såg i tisdags.

Här slängs vi mellan olika uttryck och det blir aldrig riktigt tråkigt. Och här finns det absolut ett par vinnarkandidater.
Starkast är Österrikes Conchita Wursts vars välsjungna musikalballad är den typen av fenomen som kan komma att få Europa att kasta sig på lurarna. Conchita är ihågkombar som få och det är en genomviktig faktor när låt efter låt presenteras. Och under genrepet på onsdagen var hon världsklassig.
Greklands danslåt kommer garanterat också att placera sig topp10 på lördag, precis som den polska raplåten med extra mycket byst. Våra norska grannar har också en snygg ballad skriven av norska Josefin som är kusin till sångaren Carl-Espen. Den kan absolut slå stort på lördag.

Programmet som sådant är däremot inget att hetsa upp sig för. Produktionen är snygg och scenen är maffig, men programledarna imponerar inte alls. Triodynamiken har vi sett förut och den här gapiga ”Hello Europa” och en bristfällig skämtleverans gör att man vill gå och kissa varje gång de syns i rutan.

Men de där klippen med olika Eurovisionrekord är däremot geniala! Så fruktansvärt kul och nördiga.Och efter torsdagens program kommer i alla fall jag inte att kunna lyssna på Hold Me Now utan att tänka på Johnny Logans tunga…

Nåja, så här går det!

Malta (final)
Mumford & Sons-mys med I Promised Myself-inledning sjungen av skäggig kvintett och mustig kvinna. En av Schlagerprofilernas absoluta favoriter och lätt vidare.

Israel (final)
Israeliska Kelly Clarkson har tävlingens mest intressanta röst och poprockiga Same Heart är fansens stora favorit. Men vidare märkvärdigt är det inte.

Norge (final)
Finstämd pianoballad med norsk björn som jobbar som dörrvakt. Snyggt. modernt och stillsamt nordisk.

Georgien
Folkjazzig låt med flummigt gäng och dansare (?!) i fallskärm (?!?!?!). Sämst i år.

Polen (final)
Folklorerap med feisty sångerska i sidofläta flankerad av bystisga brudar som kärnar smör och tvättar på scenen. Modern, snyggt och bra.

Österrike (final)
Dragfiguren Conchita Wurst har en grym röst och i den här Bond-balladen med musikalanslag skiner hon som aldrig förr. Lätt vidare.

Litauen
Gapigt. Enda behållningen är den superheta läderklädda Tom of Finland-snubben som dansar med sångerskan.

Finland (final)
Coldplay-rock med fem finska snubbar i tjugoårsåldern. Finns inget liknande den här omgången så den går vidare.

Irland
Riverdance & Only Teardrops-sound på tribalpimpad scen. Kan halka vidare som nia-tia.

Vitryssland
Ljummen midtempopop om en snubbe som inte vill vara en ostkaka längre. Fem snubbar som pojkbandsdansar i kostym i tre minuter är inte helt skoj.

Makedonien
Sångerska med ENORMT flatappeal i en okej danslåt med effektiv ooh-ooh-hook.

Schweiz (final)
Jag vill slita av mig öronen av den genomenerverande visselslingan som löper genom låten. Med det sagt, den är positivt effektiv och sångaren knullar kameran och har karisma som få, och det gör att den går vidare.

Grekland (final)
Triss i hunkar när Freaky Fortune och deras rappare intar scenen med en danssmocka och en sommar-i-Båstad-refräng. Givet vidare och topp10 på lördag. Men den George Michael-liknande sångaren får shapa upp rösten lite, annars går det illa.

Slovenien (final)
Den här låten glömmer jag alltid bort. Dam med flöjt som övertygar på scenen och melodin är trots allt fin.

Rumänien (final)
Ovi & Paula tävlade med Playing with Fire 2010. Nu är de tillbaka, med mer dansrytmer. Jag tror på en bra placering på lördag. Men Ovis cirkelpiano är SKÄMMIGT!