Stora leksakstillverkaren Mattel lanserar den här veckan sex olika könsinkluderande dockor som ger barn möjlighet att själva bestämma hur deras docka ska se ut med allt ifrån kläder, frisyrer och accessoarer till kön. Dockorna har tagits fram tillsammans med experter, psykologer, föräldrar och barn, och QX jublar åt att barn nu har möjlighet att från tidig ålder slippa sunkiga könsnormer.

En annan som gör stor tumme upp för Mattels docksatsning är Nyhetsmorgon-bekanta barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.
– Det är lite som man sa om månlandningen: ”Ett litet steg för människan, men ett gigantiskt kliv för mänskligheten”. Detta är ett stort företag som lanserar en produkt som är ett ställningstagande. Det finns massor av liknande produkter, men inte som ett så stort företag som Mattel ligger bakom.

Jenny Klefbom menar att alla leksaker är könsneutrala och att barnen genom lek får testa gränser, utmana normer och utforska vilka de själva är. Och Mattels nya dockserie Creatable World öppnar för just det.
– Jag känner ett barn som i treårsåldern skrek ut till sin mamma: ”Det finns inga tjej och killleksaker, det finns bara leksaker”. Att ett barn så tidigt kan tänka på det sättet, att skrika ut sina rättigheter säger så mycket. Det måste finnas möjlighet för barn att få leka med vad de vill, och den här dockan ökar möjligheterna för barnen att själva experimentera. Fri lek är den allra bästa grunden för lärande, och lägger bas för en god och stark självkänsla.

Men vi pratar om en docka, som av många fortfarande ses som en ”tjejleksak”. Har vi redan där ett problem som först måste lösas?
– Det där är helt vuxnas ansvar. Anledningen att dockor setts som ”tjejleksaker” är att docklek handlar om omvårdnad och om relationer, som i sin tur har setts som kvinnliga områden. Men det där har alla ett ansvar att bryta, för det normtänket är inte så djupt rotat i Sverige. Här delar vi på föräldraskapet och det är viktigt för alla barn att lära sig omvårdnad och att hantera relationer.

Ett vanligt argument som hörs i debatten kring könsroller när det gäller barn är att de blir ”förvirrade”. Men Jenny Klefbom menar att det tänket kommer från personer som tror på en medfödd biologism och att det snarare är de vuxna som blir förvirrade när deras egna ingrodda normer ifrågasätts.
– Barn föds inte med normtänk. De måste inte kategorisera in människor i olika kön. Det visar forskningen väldigt tydligt. Det är klart att barn leker könsstereotypa lekar och lösningen är inte att förbjuda. Det är lika fel det. Felet är att försöka tillskriva barn saker som de inte är eller vill.
Jenny Klefbom menar att det viktiga är att diskutera normer och mönster, så att även barn ser att det finns en påverkan från samhället.

Hur viktigt tror du att den här satsningen är för de barn som varken identifierar sig som kille eller tjej?
–  Många barn känner av att att något inte känns rätt i ett tidigt stadium i livet, och den psykiska ohälsan som drabbar HBTQ-ungdomar i tonåren kommer ju av omvärldens krav på att passa in. Inget barn ska behöva känna sig fel, annorlunda, och att sådana här leksaker finns redan när man är liten kan vara helt livsavgörande. Att omvärlden och vuxna visar att det är okej att vara som man är och att man inte behöver kategorisera sig.

Creditable World-dockorna från Mattel finns att köpa på cdon och coolshop