Det blev helsingborgaren Richard Söderberg och Oscar Perlskogs herrmodemärke Obscur som fick priset för årets rookies, när Stockholm Fashion Week invigdes på Café Opera på måndagen. Priset innebär bland annat ett stipendium på 20 000 kronor.

Här hittar du veckans alla visningar! Men handen på hjärtat – den ena svenska designern är den andra lik. Så var finns guldkornen?

Stefan Nilsson

[ingress]QX Ego-guru behöver ingen vidare introduktion: han har öga för stil och kan spå i framtiden när han känner för’t.[/ingress]
– I år är det många nya som har visningar under modeveckan, vilket är jätteroligt. Josefin Strid är väldigt intressant – just för att hon har kollektioner både för män och kvinnor. Och Fifth Avenue Shoe Repair är alltid något att se. De tänker utanför ramarna och gör klassisk svensk design, med en kocko tvist.

Vad har du för plagg i garderoben som du aldrig slänger?
– En kavaj från Prada. Jag har den aldrig på mig, men blir alltid glad av att öppna garderoben och tänka att ”åhå, jag har en Prada-kavaj”.

Marcus till höger med pojkvännen Christopher.

Marcus Larsson

[ingress]Ljungs grundare har just kommit hem från semestern i Hunnebostrand, och har inte riktigt hunit sätta sig in i veckans modevisningar. Den enda han är säker på att inte missa är:[/ingress]
– Stylein. En riktig Ljung-kille kunna gifta sig med en Stylein-tjej.

Vilken kille skulle Ljung-killen kunna gifta sig med?
– En hunkig next-door-kille som inte har någon aning om mode, utan bara har ”det”.

Vilket plagg slänger du aldrig?
– Jag har gjort en minikollektion underkläder; sex par vita boxerbriefs med extra ”lyft” i storlek medium. Jag lovade en min designervän Sean Verner Hansen att inte göra fler underkläder – så det par jag har behållit för mig själv slänger jag aldrig.

Var finns de andra?
– Danny Saucedo har ett par. Men han säger att han inte behöver något lyft.

Marcus till höger med pojkvännen Christopher.

Regina Lund

[ingress]Går mest på känn under modeveckan och gillar framförallt årets rookies-visningen hon just var på.[/ingress]
– Erik Bïerkesjö tyckte jag var väldigt bra. Och vinnarna Obscure, men jag hoppas att de inte använder riktigt läder. Jag föredrar kläder utan djurdelar. För mig är det även viktigt med en designer som förstår att återvinna, för klotets skull.

Vad äger du för plagg som du aldrig skulle slänga?
– Jag äger inget som jag inte kan göra mig av med. I min värsta hippieperiod tyckte en kille att jag hade en snygg t-shirt – och jag sade att han kunde få den – det var väldigt frigörande, och så tänker jag fortfarande.

Vad har du på dig idag?
– En klänning från 40-talet som jag plockat fram och återvunnit.

Snygg – kan jag få den?
– Ja, men då skulle jag gå härifrån med bara BH och trosor, och det vill jag inte.

Marcus till höger med pojkvännen Christopher.

Åsa Hultman

[ingress]Initiativtagerskan till Let’s Talk HIV kommer i höst att ordna nya insamlingar för att bota sjukdomen som drabbade hennes bror. [/ingress]
– Jag gillar Whyred för deras enkelthet. Det är edgy med en twist! Jag har även sett fram emot alla rookies, som Diana Orving. Och Fifth Avenue Shoe Repair vill man inte missa.

Vilket plagg i garderoben slänger du aldrig?
– Jag har en svart Acne-klänning som är the shit.

Marcus till höger med pojkvännen Christopher.

Olof Erlandsson

[ingress]Syns på varje outfitbild i varje modesammanhang. Men var hittar man honom under modeveckan?[/ingress]
– Eftersom jag jobbar med Odd Molly och Camilla Norrback så hittar man mig på deras visninga, och Odd Mollys visning kommer att vara fantastisk. Den är även öppen för allmänheten – 19.30 i Berzelii park

Vilket plagg är alltid rätt?
– De Svarta Byxorna. Jag har en manligare variant av palazzo-byxan som passar till ALLT.

Vilken accessoar bär alla rediga karlar i höst?
– Ett ordentligt helskägg.

Marcus till höger med pojkvännen Christopher.

Hermine Coyet Ohlén

[ingress]Elles chefredaktör får funka som facit i de här sammanhangen. Hon kommer även att gå på varenda visning under veckan.[/ingress]
– Under en sådan här vecka kan man verkligen vara mallig över allt bra svenskt mode som finns. Särskilt ser jag fram emot Fifth Avenue Shoe Repais. De gör varken magi av sina visningar! Dessutom ser jag fram emot att se Susanne Rützou för första gången i Sverige.

Buspojken Andreas Halldén visade att vita briefs är bra till mycket – gömma champagne i till exempel.

Andreas Halldén

[ingress]En av världens mysigaste män har fortfarande inte smält att han inte blev nominerad för årets tv-program på Gaygalan 2005-2006-nånting. Är numera kalsongkung på Frank Dandy.[/ingress]
– Under modeveckan kommar man kunna hitta mig på Carin Westers visning, eftersom jag är bjuden dit.

Vad har du för modetips för män som vill ligga med andra män?
– Vita briefs. Eller spets!