I dag är Anders Welander tillbaka som intendent på auktionshuset Bukowskis. Heltidsjobbet på Bukowskis krävde sitt och till slut kände Anders att han var klar med TV.
Den mest spännande och omtalade auktionen i Sverige inträffade under hösten 2009. Det var auktionshuset Bukowskis som fick förtroendet att auktionera ut Ingmar Bergmans dödsbo. Anders Welander var den som via telefon representerade norrmannen Hans Gude Gudesen som köpte tillbaka större delen av Bergmans dödsbo.
– Förutom att Ingmar var världsberömd, var han väldigt privat och hemlig som person. Han levde ett ganska okänt liv för många av oss. Att sedan skicka ett helt bohag till Bukowskis, hans privata ägodelar från Fårö till Stockholm, och visa upp för hela världen och sedan auktioneras ut, är unikt. Intresset var enormt, säger Anders.
Privat beskriver Anders sig som svårflirtad men medger samtidigt att det blivit lättare att flirta på krogen sedan hans medverkan i TV-rutan. Konstiga sms får han fortfarande, både på gott och ont, trots att han gjorde sin sista säsong 2008.
Intresset för antikviteter har han haft sedan barnsben.
– När jag var barn hade vi en granne som var auktionist, kanske var det han som påverkade mig, berättar Anders.
När han var 26 år ringde han auktionshuset Bukowskis i Stockholm där han först fick anställning som assistent. Det var tolv år sedan och idag arbetar han som intendent och specialist på grafik.
Vad gör en intendent på ett auktionshus?
– Intendenten är specialiserad på ett område som i mitt fall grafik. Konkret kan man säga att vi värderar objekten.
Hur har du inrett hemma?
– På väggarna hänger mest äldre grafik från 1500–1600-talet, några äldre oljemålningar och några verk av samtida konst. Den övriga inredningen är friskt blandad, men ganska överdådig, med många detaljer och prylar. Det är inte så mycket modernt. Färg- skalan går i svart, guld och mahogny.
Hur sätter man ett utropspris på en tavla, en möbel eller en antik matta?
– Vi är 15 intendenter som är specialister inom olika områden. Alla är oerhört engagerade och intresserade med mycket olika kunskap och erfarenhet. Det brukar börja med en livlig diskussion om utpriset av föremålet och ibland skriver vi faktiskt ner våra förslag på lappar, utan att visa varandra summan. Därefter får vi motivera beloppet.
Har du några tips på vad man ska tänka på när man vill köpa en sak på ett auktionshus?
– Min ledstjärna har alltid varit: Köp det du tycker om! När det kommer till samtida konst, rådgör med någon av auktionshusens experter på området.
Vad är det som gäller idag, hur ser trenden ut?
– Idag är det svårare att säga vad som gäller. Folk vågar blanda mycket mer än tidigare. De köper saker som förhöjer deras hem och gör det personligt, men möbler från Svenskt Tenn och danska möbelklassiker går fortfarande väldigt bra.
Vad är ditt bästa respektive sämsta köp?
– Mitt bästa köp är kinesiskt porslin som var undervärderat för ett antal år sedan och då passade jag på att handla. Porslinets samlarvärde har mångdubblats och blivit min pensionsförsäkring. Idag är det svårare att fynda kinesiskt porslin eftersom kineserna börjat köpa tillbaka ”sitt”. Nu satsar jag mer på Japanskt porslin som är undervärderat, säger Anders.
I nästa andetag säger han.  
– De sämsta köpen är de köp som aldrig blev av. När jag började på Bukowskis kunde man köpa Andy Warhols serigrafier föreställande Mao för 40-50 000 kr. När priserna var som högst under 2007 klubbades Mao för närmare 500 000 kr.