”Jag ser livet som en grym sagoberättelse där man ska gå omkring och vara glad”, sa modegeniet Alexander McQueen i en intervju innan sin bortgång, och tittar man på bilder från hans catwalk ser man mycket av sagovärlden i hans kreationer.

McQueen föddes som Lee Alexander McQueen i East End i London där hans far arbetade som taxichaufför. Efter att ha sett ett tv-program om att det saknades traditionella skräddare hoppade han av skolan som 16-åring och började studera på Savile Row, vilket slutligen ledde till att han fick börja göra kläder till prins Charles.

Mellan 1996 och 2003 blev McQueen utnämnd till Årets designer i Storbritannien fyra gånger och senare fick han även pris som Årets internationella designer på Council of Fashion Designer Awards. Efter några år utomlands kom McQueen tillbaka till London och startade sitt egna klädmärke i East End. Succén var ett faktum och han blev chefsdesigner för Givenchy innan han började samarbeta med Gucci. McQueen klädde bland andra Lady Gaga och är känd för sin excentriska och avantgardistiska stil.