1156 föremål, allt från pappersvikter till en Mercedes S-Klass och biljardbord, såldes under den tre dagar långa auktionen som hölls av Christies i Paris.

Dyrast blev ett par fåtöljer från tidigt 1800-tal för 231 000 euro och billigast var modeskaparens vikvägg som klubbades för 88 euro.

Totalt samlades 8 990 212 euro (ca 95,8 miljoner) in till forskning för HIV och aids, något modeskaparen önskat i sitt testamente innan han gick bort i fjol.

Detta glädjer Johannes B, ordförande i Posithiva gruppen i Stockholm som upplyser om HIV-frågor.

– Äntligen, är min spontana kommentar. Det satsas inte tillräckligt på forskning om HIV och aids. Man forskar mycket i bromsmediciner, men inte i att hitta en permanent lösning, som ett fungerande vaccin. Detta är mycket glädjande.

Bidraget kommer lagom till Internationella aidsdagen 1 december, som världen över uppmärksammas med seminarier, temadagar, konserter och fester. Föreningen Noaks Ark, som arbetar för att öka medvetenheten kring HIV och aids har sammanställt en lista över det mesta som händer i Sverige.

Posithiva Gruppen ordnar öppet hus i sina lokaler på Tjurbergsgatan 29.

Vad är den största svårigheten med att leva med HIV?
– Att leva med HIV kräver en väldigt stor anpassning. Du lever med en kronisk sjukdom och måste anpassa dig för att överleva, samtidigt som du måste anpassa dig till människorna runt omkring dig och deras fördomar och rädsla, förklarar Johannes B.

Vilka problem medför okunskapen?
– Diskriminering. Framförallt i vården, där personalens rädsla för att bli smittad kan verka negativt på den behandling du får.