För två år sedan träffades Marcus Tallberg, Claes Lidgren, Kim Nilsson och Magnus Nordin för att lägga upp planerna för en handbollssektion inom hbt-idrottsföreningen Stockholm Snipers. Med Stockholm Pride förra året, då temat var sport och bland annat Snipers fick chans att visa upp sig för Pride-besökarna, fick handbollsgänget rejäl sjuss framåt medlemsmässigt.
– Under hela 2007 tränade vi en gång i veckan ihop med Tellus damlag, berättar Marcus Tallberg för QX.se.
Dessutom hade man teknikträning ytterligare en dag i veckan. Och i april i år tog man sig till Raballder Cup i Oslo för att tävla.
– Det blev en lärorik resa och trots jumboplatsen så hade vi väldigt trevligt ihop, säger Marcus.
Och trots att just Raballder Cup inte ledde till topplaceringar, något som inom hbt-idrotten inte är huvudmålet, så har man nu gått in i divisionsspel i Stockholm.
– Division 5 är den lägsta divisionen i Stockholm, berättar Kim Nilsson. Det är en serie som administreras av Stockholms handbollsförbund. Det är 13 lag i serien och det innebär att vi kommer spela 24 matcher under säsongen.
Snipers handboll är nu på jakt efter fler spelare till laget.
– Det är väldigt svårt att hitta handbollsspelare då Stockholm är mer en basketstad, berättar Marcus. Sen är handboll en svår sport att ge sig in i som lite äldre. Vi har ju trots allt killar från 18 till 45 år och 70% av dem är nybörjare. Men det spelar ingen roll, för vi välkomnar nybörjare väldigt mycket.

Bakre raden från vänster: Ingemar, Kim, Kaj, Alex, Anders. Främre raden från vänster: Marcus, Magnus, Stefan, Christoffer. ”Och målvakten Fredrik ligger och sölar som alltid”.

Marcus berättar vidare om Stockholm Snipers idé, såväl för handbollen som för andra sektioner.
– Målet är ju att vi ska vara en sportförening som fokuserar oss på att alla ska känna sig trygga och inte bara med sin läggning utan med sina åsikter, kön, ursprung och allt sånt där. Men även att vi ska ha extremt roligt och lära oss nya saker.
Och att de är ett hbt-lag gör det hela lite extra menar Marcus.
– Ingen behöver känner sig utanför, pressen är inte lika hård på att bli accepterad som i ett vanligt lag och man behöver inte skämmas för någonting. Vi alla är lika freakade så det gör inget om vi får fler freaks. Men seriöst så är stämningen så totalt annorlunda än ett ”hetero-lag”. Vi behöver inte bevisa något för någon annan för redan du kommer in genom dörren är du accepterad för den du är. Vi antar inget, vi fördömer ingen och vi är alla så extremt glada att du finns.
Med den attityden låter det som en hel del idrottsföreningar landet runt borde gå på ledarskapskurs hos Stockholm Snipers!

Alex Hederby skjuter på mål
Jens Willumsen skjuter på mål, Kaj Tekari och Alex Hederby försöker täcka skottet.

Förhoppningen från handbollsgänget är att man inte bara skall säkra det nuvarande lagets spel utan även få ihop spelare till fler lag.
Du kommer i kontakt med dem via deras klubb på Qruiser eller mail.
Efter en av deras senaste matcher var kommentarerna klockrena.
– Handbollen går skitbra! Visst att vi saknar lite teknik och lite annat, men är tredje veckan som vi tränar, menade Christoffer Krusell och la till.
– Vi kommer dit så småningom
En av Stockholm Snipers pionjärer Magnus Nordin sa:
– Med tanke på våra förutsättningar, jag menar, många av våra nya har inte rört en handboll någonsin, så gör vi ett skitbra jobb.
Och Marcus Tallberg avslutar med att säga:
– Outgames: here we come!


[email protected]