– Vi tror på styrka genom mångfald. Hbtq-certifieringen är ett naturligt nästa steg för oss, säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.
Klubben som just nu ligger på sjunde plats efter att 49 omgångar slutförts och i helgen som gick briljerade med 5-0 på bortaplan mot Örebro, utses till första idrottsföreningen som blir HBTQ-certifierad
HBTQ-utbildningen leds av RFSLs Sofia B Karlsson som berättar att alla diskrimineringsgrunder kommer omfattas och under utbildningen undersöks hur flera olika normer samverkar.
– Idrottsrörelsen har en roll att spela i en positiv samhällsutveckling där vi står upp för varandra. Jag ser fram emot att arbeta med ÖFK, säger Sofia B Karlsson i det gemensamma pressmeddelandet.
Att ÖFK utses till första klubben att HBTQ-certifieras är en fråga för tolkning. Redan 2014 talades det om att Kiruna IF certifierats i hbt-frågor. Kiruna IF tog fram regnbågsfärgade matchkläder, gick i Prideparader och hyllades av QX läsare vid GayGalan 2015. Men själva utbildningen för att certifieras har dragit ut på tiden även om en del av den redan har påbörjats.
– Det viktiga är att fler föreningar börjar ta dessa frågor på allvar och vi är både glada och stolta som kunde lyfta HBTQ-certifieringen från en ganska anonym tillvaro till riksmedia och direkt ut i idrottssverige. Jag hoppas att vi får se fler företag och föreningar ta ställning i framtiden, säger Varumärkesansvarige på Kiruna IF, Mikael Lasu, till QX.
Även Carlstad Crusaders, som spelar i amerikansk fotboll, lät meddela i våras att de skall hbtq-certificeras. I Carlstad Crusaders spelar Marcus Juhlin som kom ut öppet som gay förra året och var med bland de nominerade till QX GayGala. På RFSL berättar utbildningschef Gustav Hedman att de kommer utbilda Svenska Amerikanska fotbollförbundet med inriktning på att även utbilda alla lokalföreningar.