Sveriges fotbollsstoltheter som är landslaget har gjort en nervkittlande resa genom OS i Rio. Om det blir silver eller guld avgörs ikväll. QX har tagit pulsen på damfotbollsfantasten Alva Nilsson inför finalen.

Vad är dina förväntningar?

– Det kommer bli en smälltuff match som vi aldrig glömmer, och en himla massa tårar. Oavsett hur det går så kommer den här kvällen att sluta i tårar.

Vad behöver Sverige göra för att vinna?

– Hålla ihop försvaret och sätta någon fast situation. Eller stå upp i 120 minuter och ge bollen till Lisa Dahlkvist. Nej men rent krasst ligger chansen i att backa hem, ligga tätt mellan lagdelarna och offra sig något brutalt. Det kommer göra ont, och då får det göra det. Sen vore det önskvärt om man kunde spotta upp sig i passningsspelet. Om fler pass skulle gå rätt skulle laget få möjlighet att andas och kanske vila lite med bollen. Vilket skulle kunna ge bättre kvalitet i de få avslut man kommer lyckas skapa. Det kan behövas.

Vad tänker du om USAs negativa kommentarer efter förlusten? Målvakten Hope Solo kallade bland annat svenskorna för ”ett gäng fegisar”
– Jag förstår att hela damfotbollsvärlden vill att Sverige förlorar ikväll. Jag förstår att man snackar om ”tråkig fotboll”, för om vi ska vara ärliga så har det inte varit underhållande och böljande. Det har varit tråkfotboll, grisfotboll. Men steget till ”fegisar” känns långt. Solos utspel är märkligt. Men helt ärligt så gillar vi ju när idrottare visar känslor och inte rabblar klyschor.

Vad tycker du om Sveriges väg till finalen?
– Fantastisk, outhärdlig och beundransvärd. Att stå upp mot två av världens bästa landslag, att hålla ihop i 120 minuter och offra sig brutalt för laget och sedan ha kylan att vinna på straffar är imponerade. Tråkig fotboll men väldigt beundransvärt.