Det var i ett längre reportage i tidningen Vogues augustinummer som Elena äntligen öppnade upp om sin läggning. Hon har varit ett välkänt namn inom idrotten länge men har hittills undvikit att svara på frågor om hennes privatliv. Nu kommer hon inte bara ut som lesbisk utan presenterar också sin fästmö Amanda Clifton.
– Artikeln i Vogue var en sådan där de kom in i mitt hem och spenderade ett par dagar tillsammans med mig. Amanda är en enormt stor del av mitt liv och att utelämna henne var inte ett alternativ, säger hon till The Chicago Tribune.

Paret förlovade sig den 2 juni i år men har varit tillsammans i flera år. I en intervju pratar hon om hur naturligt hennes läggning har fallit sig tack vare sin familj och hennes autistiska storasyster Lizzie som föddes döv och blind.
– Jag har vuxit upp med den mest unika systern i världen, och i min familj har vi lärt oss att hylla unikhet. Det har alltid varit lätt för mig att vara den jag är i min familj, och jag önskar att alla kan få vara den de är, säger Elena.

Jim Buzinski är en av grundarna till Outsports.com som driver hbtq-frågor inom idrott tycker att Elenas öppenhet är betydande för hbtq-communityt.
– Hon är en stor stjärna som kommer att tävla i OS och är öppen med sin sexuella läggning. Jag tycker att det är fantastiskt eftersom det fortfarande är såpass ovanligt i sportvärlden, säger Buzinski till The Chicago Tribune.