Sedan 2012 har 26-årige Viktor Johansson framgångsrikt tävlat i rallycross och han har både silver och brons i Svenska Mästerskapet.
Men när han valde att klä bilen i regnbågsfärger bröt en sponsor plötsligt samarbetet.
– Sponsoren frågade en vän till mig om jag hade tänkt att fortsätta att ha de där färgerna på bilen. När han sa att jag skulle det så avbröt de samarbetet med mig. Jag hörde det aldrig direkt från dem men orkade inte lägga kraft på att kontakta dem heller. Det är tråkigt med ekonomiskt bortfall, men mänskliga rättigheter är viktigare, säger Viktor till QX.

Tanken bakom färgerna på bilen kom av att Viktor ville ta ställning för sina två homosexuella vänner, som han tyckte var starka som vågat komma ut och stå upp för sig själva.
– Genom hela min uppväxt så var det rätt tuffa attityder kring vad killar ska göra och inte göra, och jag har aldrig vågat sticka ut och gå min egen väg. Men så började jag och min tjej tävlingsdansa i bugg och då kände jag att om jag tyckte att det var ”vågat” så är det ju ingenting jämfört med vad mina vänner som kommit ut hade gjort. De gjorde något som verkligen krävde mod och styrka.

Det var till en tävling i Piteå i januari som Viktor Johansson regnbågsklädde sin bil och reaktionerna var delade redan där.
– Många var positiva och glada, men det kom också aggressiva kommentarer. ”Varför i helvete har du gjort så där?”. Men de flesta ändrade sin åsikt när jag förklarade varför.
– Det kan vara inskränkt här uppe, men när jag ser att de yngre är accepterande blir jag glad. Att sätta lite färger på bilen är ingen stor grej för mig. Men det visar att jag tagit ställning och kan betyda jättemycket för HBTQ-personer.

Sponsorn är nu borta men färgerna är kvar.
– Jag har svårt att förstå hur färger kan uppröra på sådant sätt. Men då är det bäst att de får sitta kvar och uppröra fler människor.