Så ska han göra hockeyn mer homovänlig
– Det finns en tydlig värdegrund inom svensk hockey som går ut på glädje, tävling, rent spel och respekt. Den sista punkten syftar på att alla är välkomna att vara med oavsett exempelvis sexuell läggning. Ställer man inte upp på det så hör man inte hemma inom hockeyn. I vår verksamhet spelar det ingen roll vem du är eller vem du är kär i utan det gäller bara att älska hockey, säger Anders.
Som 12-åring började Anders att engagera sig inom hockeyn i Gävle, men att spela ute på isen var redan försent. Istället fick han skipa rättvisa ute på rinken som domare. Anders minns speciellt då han som 17-åring fick döma under TV-pucken, en ungdomsturnering som sänts av SVT sedan 1959.
– Jag fick inte spela, men jag fick döma, och jag minns speciellt när jag fick döma under TV-pucken, det var verkligen stort, inte minst med tanke på att det visades på tv. För mig var det en stor upplevelse och ett minne för livet, säger Anders.
I dag är Anders ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, det är hans uppgift att styra åt vilket håll svensk hockey ska gå. Anders är även homosexuell och lever tillsammans med sambon Jens.
Har du upplevt homofobi under din tid inom svensk hockey?
– Jag har aldrig på något sätt känt mig utsatt eller kränkt på grund av min sexualitet inom hockeyn. Men ibland kan det förekomma en grabbig stämning som inte hör hemma här. Jargongen är som i samhället i övrigt, det finns många som är accepterade och en del som inte är det. Vi har ju ett rykte av att vi lever i en väldigt grabbig miljö, och det är väl ingen rök utan eld. Ishockey är en tuff sport, men vi har en värdegrund som gäller alla veckans dagar, säger Anders.
Hur tänker du arbeta för att motverka homofobi inom hockeyn?
– Jag kommer att vara tydlig med vad som är ok och vad som inte är ok. Ska man vara med i hockeyfamiljen så gäller det att visa respekt och acceptans. Det har skett en utveckling, men det finns mycket mer att göra, säger Anders.
Det är fortfarande ovanligt att komma ut inom sportvärlden, vad tror du att det beror på?
– Bra fråga, jag vet inte exakt, men jag hoppas verkligen inte att det finns någon därute som inte vågar komma ut på grund av vad hockeykompisarna ska tycka, för det vill vi verkligen inte, säger Anders.
Inom de närmsta två åren kommer Anders även att tackla frågor som rör rekrytering och anläggningar. Bland annat med fokus på hur man ska få in fler tjejer och personer med utländsk bakgrund till hockeyn. Han jobbar även med att hitta lösningar för att behålla spelare inom verksamheten, hur kan man exempelvis spela hockey om man är 55 år och måste det alltid vara blodigt allvar?
Hur hoppas du att du blir ihågkommen som ordförande för Svenska Ishockeyförbundet?
– Det skulle vara väldigt roligt om människor fick en annan syn av hockeyn, en sport för alla, inte bara för hårda grabbar, säger Anders.
Uppdaterad 2019-11-21