32-årige Kevin Lindskoug som varit målvakt i bl.a. Björklöven och Rögle kommer idag ut som transvestit i Aftonbladet.
I intervju berättar han att han inte identifierar sig som gay och att han har haft flickvän i större delar av sitt vuxna liv.
Han säger själv att han föredrar det engelska ordet crossdresser före transvestit, ”en person som stundtals använder ett annats köns könsuttryck”. Han säger att han vill se feminin ut, men inte som i en dragshow där man i regel uppträder i flamboyanta utstyrslar.
– Jag passade inte in i hockeyns machokultur, i snacket om tjejer, och bråkade en del. Men när jag kom till Björklöven som 22-åring fick jag ordning på mig själv och därmed humöret, säger han till Aftonbladet.
– Jag hade intressen som många tjejer har, smink och mode, att måla naglarna. Jag kände ett inslag av något feminint. Jag hade flickvän och kunde gå in i hennes värld, så det funkade. Jag var ganska lycklig fast det kändes… onormalt.

Kevin Lindskoug har en lång karriär i ryggen, både i Sverige och internationellt. Han har spelat i Malmö Redhawks, Rögle BK och Björklöven – men även utomlands i Muskegon Lumberjacks i USHL, österrikiska AlpsHL samt i den polska ligan.
2023 skrev han på ett kontrakt med Glasgow Clan.
Kevin skapade rubriker i våras när han testat positivt i ett dopingtest och stängdes av. Han överklagade men erkände att han använt kokain och åkte hem.
– Jag missbrukade. Jag har könsdysfori och självmedicinerade, säger han till Aftonbladet.

Här hemma fick Kevin i augusti jobb på Tegs SK Hockey Ungdom där han skulle hjälpa klubbens ungdomslag.
Ordföranden Emanuel Dohi säger til Aftonbladet:
– Mina två krav var att han kunde hockey och utveckla ungdomar. Det kan han. Att han också är modig och står för sin könsidentitet och därigenom visar att man kan spela på högsta nivån är viktigt. Vi har säkert minst en ungdom som är rädd att komma ut, så om Kevin kan minska oron är det en enorm seger.

Tyvärr framkom det senare att avstängningen även innebar att Kevin inte får träna ungdomar.

– Vi hade tittat på beslutet och det stod inget om det där, säger Kevin till Aftonbladet. Vi trodde att allt var grönt och var redan igång med arbetet om värdegrund, om hbtq, om trivsel och mobbning, om narkotika. Jag hade hållit i ett föräldramöte. Det gick så bra. Det kändes som ett lyft för mig och för killarna.

Ordförande Emanuel beklagar dopingkommissionens beslut.
– Tänk på mörkertalet därute. Tänk på alla ledare och spelare hela vägen upp i SHL. Ingen har kommit ut. Här har vi person med kunskap och kompetens och mod. Det är sorgligt att vi måste ha honom på paus i fyra år.
– Det är jättetråkigt, säger Kevin. Jag har varit så tydlig med vem jag är och vad jag vill, jag tror att jag kan göra nytta. Hockeyn är omodern och gamla strukturer sitter kvar. Bit för bit måste vi förändra kulturen, säger han till Aftonbladet.