Valentina Petrillo blir den första transkvinnan att delta i de paraplympiska spelen. Hon representerar Italien och berättar  i en intervju med BBC Sport att hon väntat i flera år på beskedet om hon skulle få delat eller ej.

– Jag har väntat på den här dagen i tre år och under de åren har jag gjort allt för att förtjäna den, sa hon till BBC Sport. Det historiska värdet av att vara den första transsexuella kvinnan att tävla i Paralympics är en viktig symbol för inkludering.

Petrillo kommer ställa upp i 200 meter och 400 meter i det som kallas T12-klassen där justering för för synnedsättning.

Den 50 åriga Petrillo genomgick könskorrigering 2019. Innan transitionen tävlade hon i herrarnas T12 2015 och 2018.

Den italienska idrottaren Mariuccia Quilleri har tillsammans med en grupp andra idrottare protesterat mot Petrillos deltagande och säger att inkludering nu går före rättvisa.

Till BBC säger Andrew Parsons, ordförande för Internationella Paralympiska kommittén konstaterar att Petrillo är välkommen enligt de regler som gäller idag. Han säger dock att en gemensam policy kring hur transpersoner skall bemötas inom idrottsvärlden behöver tas fram.

OutSports.com som listar öppna hbtqi+idrottare under de olympiska spelen har för de paraplymiska spelen hittills listat 32 deltagare. Från Norden deltar Mar Gunnarsson, isländsk simmare.

De paraplympiska spelen börjar den 28 augusti och pågår till den 8 september.