Trots Europadomstolens uttalande i tisdags till förmån för sprintern Caster Semenya kommer Internationella friidrottsförbundet initialt inte att ändra sina regler om testosteron. Istället vill förbundet att fallet hänvisas till domstolens stora kammare för ”ett slutgiltigt beslut”. De uttalar vidare att:
”I väntan på detta förblir DSD-reglerna (Differences of Sexual Development), som godkändes av Internationella Friidrottsförbundets verkställande kommitté i mars 2023, i kraft”, meddelades det på tisdagen. Den internationella paraplyorganisationen anser att reglerna för transpersoner ”fortfarande är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att skydda rättvis konkurrens i damklassen”.
Europadomstolens uttalande ger Semenya rätt i att hon diskriminerats genom Internationella Friidrottsförbundets regler om testosteron. I Strasbourg beslutade de sju domarna med knapp majoritet (fyra röster mot tre) att det förekom flera brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat ansågs den 32-åriga Semenya vara utsatt för diskriminering och att hennes rätt till privatliv hade åsidosatts. Tidigare hade Semenya utan framgång stämt Internationella idrottsdomstolen Cas och en Schweiziska federal domstol.
Det var initialt oklart vilka effekter domen kan få på idrottsreglerna. Men den kan tvinga Cas att ompröva reglerna som kräver att Semenya och andra intersexuella idrottare på konstgjord väg sänker sina naturligt höga testosteronnivåer för att få tävla i OS och världsmästerskap.
I november 2018 införde världsorganisationen Internationella friidrottsförbundet en testosteronbegränsning i vissa discipliner för att få delta i damklassen. Detta trots att Semenya hade protesterat förgäves.
Semenya hade offentligt meddelat att hon hade naturligt höga testosteronnivåer, men vägrade att underkasta sig de nya reglerna, berättar queer.de. Hon ville inte genomgå någon behandling för att sänka sina naturliga hormonnivåer för att kunna springa 800 meter.
Europadomstolen har nu konstaterat att Semenya trovärdigt förklarat varför hon blev diskriminerad på grund av sina höga testosteronnivåer. En sådan diskriminering baserad på kön och sexuell läggning kräver ”mycket viktiga skäl” för att rättfärdigas. Med tanke på hur mycket som stod på spel för Semenya borde hennes fall ha övervägts mer noggrant, sa domarna.
Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, med säte i Strasbourg, Frankrike, är en del av Europarådet och är oberoende av EU. Europarådet och domstolen arbetar för att skydda mänskliga rättigheter i de 46 medlemsländerna. Grundvalen för detta är Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. Alla europeiska länder är medlemmar i Europarådet, med undantag för Belarus, Kazakstan, Kosovo, Ryssland och Vatikanstaten. Formellt måste alla medlemsländer i Europarådet följa domstolens beslut.