2007 kom basketspelaren John Amaechi ut. Han hade lagt sin framgåmgsrika karriär på hyllan och det var dags att ta bladet från munnen.
I nästa nummer av Sports Illustrated som kommer ut den 6 maj pryder Jason Collins omslaget. Jason spelar för Washington Wizards och skriver själv ett öppet brev i tidningen där han berättar att han är gay.

”Jag hade inte som mål att bli den första öppet homosexuella idrottaren i en större amerikansk lagsport. Men eftersom jag är det så är jag glad att starta konversationen. Jag önskar att jag inte var ungen i klassrummet som höjer handen och säger: ”Jag är annorlunda”. Om jag fick betsämma så skulle någon annan redan har gjort det. Men ingen har gjort den än, det är anledningen till att jag höjer min hand”.

Jason Collins, (th) när han spelade för Washington Wizards den 17 april i år

Flera kända personer har redan skrivit hyllningar på twitter.

”Jag är överväldigad av ditt mod Jason och skickar dig mycket kärlek”. Ellen DeGeneres
”Bra gjort Jason Collins, du är en modig man. 1981 var året för mig. 2013 är ditt år”. Martina Navratilova
”Jag är väldigt stolt över min vän Jason Collins för styrkan och modet att bli den förste öppet homosexuella spelaren i NBA”. Chelsea Clinton (Bill Clintons dotter).

Jason Collins, när han förra årets spelade för Boston Celtics, kommer ut i Sports Illustrateds utgåva den 6 maj

”Jag kommer ut 2013 och inte 2003. Klimatet har förändrats, den allmäna opinionen har förändrats. Men trots det har vi så mycket kvar att göra. Alla är skräckslagna inför det okända, men de flesta av oss vill inte återvända till den tid då minoriteter diskriminerades.” Så säger han vidare i intervjun och passar på att hylla Barack Obamas installationstal där Stonewall-revolten nämndes som en av alla stora historiska händelser som förändrat USA.

Läs hela intervjun på Sports Illustrated