Den svenska förbundkaptenen Thomas Dennerbys kontrakt går ut vid årsskiftet och samtidigt går också USA:s förbundskapten Pia Sundhages kontrakt ut. Pia Sundhage kommer att lämna USA och hon kan tänkas bli fotbollsdamernas nya förbundskapten.
– Jag tror att hon redan skrivit på för Sverige. Många vill se henne som kapten, säger fotbollsexperten Alva ”Fotbollsflatan” Nilsson.

Sedan Pia Sundhage tillträdde som USA:s förbundskapten 2007 har laget tagit ett OS-guld och ett VM-guld. Sedan Thomas Dennerby tillträdde som förbundskapten 2005 har han endast tagit hem en titel, VM-bronset 2011.

Alva: Varför ser du gärna Pia som kapten?

– Hon är en sån profil. Hon var med i det svenska landslaget i 25 år och hon har mycket erfarenhet. Men hon har också en fantastisk personlighet. Det säger alla spelare som någonsin tränat för henne.

Är det rimligt att hon blir kapten?

– Ja, hon har sagt att hennes största dröm är att träna Sverige. Och nästa år hålls ju EM i Sverige. Sen är hon ju på väg hem och Dennerbys kontrakt går snart ut.

Vad säger styrelsen om Pia?
– Det har varit tal om henne. Men de är lite obekväma med henne, eftersom hon alltid säger vad hon tycker och hon vill att det satsas lika mycket på ”dam”fotbollen som på ”herr”fotbollen.

Vad skulle det betyda för svensk damfotboll att Pia blir kapten?

– Hon är fantastisk och har haft så många framgångar. Dennerby är mannen som ler, men Pia är en profil. Att ha Pia som kapten skulle innebära att det skrivs mer om svensk damfotboll, för hon i sig är intressant. Hon har så fin personlighet och får spelarna att slappna av. På en presskonferens för länge sedan började hon sjunga inför hela presskåren. Sånt gillar man ju!

Thomas Dennerby, som befinner sig i London, med det svenska fotbollslandslaget säger sig inte kunna kommentera om det blir ett tränarbyte.
– Det var en konstig fråga. Hur ska jag veta det? Det är styrelsen som bestämmer vem som tränar laget.

Men du vill fortsätta?
– Jag är mitt i ett OS och lägger all energi på det just nu. Mitt kontrakt går ut vid årsskiftet. Då får vi se vad som händer.

Pia Sundhage har inte kunnat nås för en kommentar.