Få killar som gillar killar går någonsin på sportevenemang. Det är även stora skillnader mellan andelen unga homo- eller bisexuella personer och andelen unga heterosexuella personer som idrottar i en förening. Skillnaderna är större bland killar än bland tjejer och de största skillnaderna finns inom ungdomsidrotten.

Åtta procent av killarna i lagsporter uppger att deras ledare inte gillar homosexuella. Bland tjejerna är det två procent.

– Det är viktigt att skapa trygga miljöer för unga. Där har idrotten en självklar plats och en viktig roll att fylla. Idrott bidrar till bättre hälsa hos unga, vilket är det viktigaste motivet för det offentliga stödet. Om vi sedan lägger till annat som föreningslivet bidrar till som bättre samhälle, ökad demokrati och mänskliga rättigheter är det tydligt att idrottsrörelsen kan bidra med väldigt mycket, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson.

Under åren 2011–2013 har Ungdomsstyrelsen ett regeringsuppdrag att genomföra utbildningsinsatser för personal som arbetar inom fritidsverksamheter för unga. Syftet är att skapa fler öppna och fördomsfria miljöer för unga hbt-personer.

I den kartläggning som Ungdomsstyrelsen gjorde 2010 och som återges i rapporten Hon Hen Han framgår att unga homosexuella, bisexuella och transpersoner mår sämre än andra unga. Det beror på att de är utsatta för diskriminering. Detta sker inom alla samhällsområden, också inom idrotten.
I samband med en konferens på temat unga hbt-personer och idrott som hölls i fredags presenterade Centrum för idrottsforskning ett anslag på 150 000 kronor för att öka kunskapen om hbt och idrott..