Varför blev det en världsnyhet när Anton Hysén – en spelare i svenska fjärdedivisionen – kom ut som homosexuell? För att det finns så få öppna elitidrottare i Sverige. Ja, förutom Victoria Svensson Sandell, Lisa Dahlqvist och Jessica Landström med många fler. Men så spelar de ju inte riktigt fotboll, bronsmedaljörerna i ”dam-vm”.

Det är tydligt att idrottsrörelsen inte riktigt är sams med vare sig läggning eller kön. Frågan lyfts av både Feministiskt initiativ och RFSL ungdom på torsdag klockan 11.00 på Pride Sergel. Simon Forsberg, avgående Mr Gay och elitidrottare, är en av de deltagande.

– Det handlar i grund om botten om en utbildningsfråga. Riksidrottsförbundet bör kunna erbjuda ett metodmaterial för att jobba med den här typen av frågor, på samma sätt som de varit duktiga på att jobba mot doping, säger Simon Forsberg.

Idag när Håkan Juholt frågades ut på Pride Parks mellanscen, var även han tydlig med att hbtq-kunskapen var för liten inom idrottsrörelsen och att det var med skattemedel som kunskapsluckorna skulle täppas till.

För visst finns det idrottande hbtq-personer: på torsdagskvällen bjuder Stockholm Berserkers till skojträning med rugby i Humlegården, årets hajp i Stockholms bögsportvärld.

– Nu under Pride vill vi att alla, oavsett kön, ålder, sexualitet ska vara med på en rolig träning och ta del av den sköna stämningen i laget. Efteråt gör vi oss i ordning och går vidare till Pridepark för att festa loss, säger grundaren Tolga Demir.

Onsdag kväll kickas sportigheterna igång med avspark på Essinge IP i en träningsmatch i fotboll mellan hbtq-laget Stockholm Snipers och Råsunda IF, båda i division 7.