– När man själv har varit på den andra sidan och blivit intervjuad så känns det lite märkligt att byta roll och vara den som ställer frågorna och hittar personerna, säger Kajsa Bergqvist till QX. Men jag tror att det blev lite lättare genom att det är just jag och Peter (Häggström) som frågar eftersom vi har samma bakgrund. Några har såklart tackat nej men generellt sätt har responsen bland idrottarna varit väldigt bra, säger Kajsa och fortsätter:
– Tanken är ju att vi ska skapa starka förebilder. Det är något som jag och Peter saknade när vi idrottade.
I programserien möter de sex män och kvinnor i olika idrotter.
     Vilket möte har berört dig mest?
– Vi träffade spjutkastaren Sunette Viljoen i Sydafrika. Det var nog det starkaste för både mig och Hägge (Peter). Hennes historia får mig att förstå hur otroligt lyckligt lottad jag är med min familj. Sunettes föräldrar har helt tagit avstånd från henne och inlett en rättsprocess för att försöka få vårdnaden om hennes barn.
Hur har du själv upplevt öppenheten inom idrotten?
– Det är ju inget snack om att det är ett stort stigma. Man har inte kunnat berätta, utan istället isolerat sig och hållit sig på sin kant. Det finns en omklädningsrumsmentalitet som gör det svårt för många att öppna sig. Vad jag vet finns det till exempel inte någon öppen manlig hockeyspelare i Sverige.
     Hade du själv vågat vara öppen med din läggning när du var aktiv?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har ju varit fram och tillbaka tidigare i mitt liv. Jag har träffat tjejer sen gifte jag mig med en man för att sen vara ihop med tjejer sedan dess. Men jag tror nog att det hade varit väldigt svårt för mig att vara helt öppen och samtidigt vara den där världsstjärnan jag var då.
– Peter har en väldigt stark historia om att våga öppna upp sig. Efter han berättade om sin sexualitet för en annan i landslaget så hoppade han över åtta meter för första gången i sitt liv. Det säger ju en hel del, det var som att en sten hade lyft.
Andra idrottare som Kajsa och Peter möter i programserien är bl.a svenska tennisspelaren Johanna Larsson, basketstjärnan John Amaechi och skateboardproffset Brian Anderson.

Regnbågshjältar har premiär på SVT
klockan 21.45 den 3 september.

Matilda Thorén

Peter Häggström och Kajsa Bergqvist