Enligt brittiska Telegraph gick Sir Ian McKellen ut i radio under torsdagen (Radio 5 Live med Tony Livesey) och anklagade idrottsvärlden för att ligga efter resten av världen när det kommer till homofrågor. Han menar att bristen på förståelse för homosexualitet förvandlar stora idrottsstjärnor till små fegisar och att ingen vågar komma ut.

McKellens uttalande ligger bra i tiden, en vecka efter att rugbystjärnan Gareth Thomas kom ut som bög och berättade att han dolt sin sexualitet under många år. I den efterföljande debatten beräknade man att det statistiskt sett kan det finnas så många som 50 professionella fotbollsspelare i Storbritannien som lever i garderoben.

Det här är vad Sir Ian McKellen sa i radio: ”Idrottsvärlden borde skämmas för sig själv. Den är full av machomän och starka kvinnor som är helt hängivna det de gör… avundsvärda människor på många sätt – men när det kommer till att vara ärliga om vilka de är förvandlas vissa av dem till små fegisar, förmodligen för att de är rädda för att bli utbuade, vilket måste vara en fruktansvärd upplevelse, och folk som gör så ska skämmas. Att vara ärlig om sitt privatliv stoppar väl ingen från att vara en fantastisk fotbollsspelare, eller? Jag tror inte det, och hela världen håller på att förstå det, men jag är rädd för att idrottsvärlden är väldigt sena att hänga på.”

Själv kom Sir Ian McKellen ut i ett radioprogram 1988. Han ägnar mycket tid åt att arbeta för homofrågor och åker bland annat ut i skolor för att prata med ungdomar om homosexualitet.