HERNING.
”Efter att vi har fått möjlighet att läs den självbiografiska boken och gå igenom dess innehåll ser vi dessvärre ingen annan utväg än att friställa Arek Onyszko”.
Så skriver FC Midtjylland i ett pressmeddelande i måndags. I boken, ”Fucking polak” berättar den för hustrumisshandel straffade fotbollsmålvakten om sina idéer och åsikter,. Bland annat skriver han att han ”jag hatar bögar, det gör jag verkligen” och så hyllar han Hells Angels.
FC Midtjylland skriver inte uttryckligen i sitt pressmeddelande att antibög-uttalandet är orsaken till att han får lämna klubben, utan motiverar med att han trots tillsägelser om att fokusera på fotboll ändå valt skrivandet.
I dansk media har dock hans utfall mot homosexuella fått stor uppmärksamhet.
Till danska Avisen.dk sa hans agent Nikola Juric att Onyszko var chockad över det sätt han sparkats på. Agenten själv förstår inte beslutet: ”Vi har väl yttrandefrihet i Danmark.”
HBT-idrottare inom Pan Idært välkomnar FC Midtjyllands beslut och ordföranden Peter Munk säger till spn.dk att hans uttalanden ”klart överträder vår strafflag”.

I bokens avsnitt om synen på bögar skriver Onyszko: ”Jag hatar bögar. Det gör jag verkligen. Jag tycker att det är så fucking kladdigt. Det är kladdigt att höra dem prata tillsammans. Som om de var flickor. Jag kan inte sitta i samma sällskap som någon som är bög. Se dom kyssa varandra, Deg är så sjukt. Jag har aldrig stött på några bögar i ett fotbollslag. Det skulle bara inte fungera.”