I slutet av augusti sa den Italienska coachen för Italiens landslag, Marcello Lippi, att homosexuella inte skall få spela fotboll i landslaget.
– Det skulle bli skandal i ett fotbollstokigt land som Italien om det skulle visa sig att någon av spelarna var bög, sa han i webTV-sändningen KlausCondicio och uttryckte oro för att två män som är fotbollsspelare och lever ihop kan få felaktiga lojaliteter. Lippi förklarade att han aldrig under sin 40-åriga karriär mött någon (öppet) homosexuell professionell fotbollsspelare.
Idag svarar Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell via fotbolldirekt.se sin italienska kollega.
– Hade han bott i Sverige, hade han inte uttalat sig så. Jag kan nästan inte ta det på allvar, även om det är allvarligt, säger Lagrell till fptbolldirekt.se och menar att det är den italienska kulturen som påverkar honom.
I Italien har våld mot homosexuella den senaste tiden uppmärksammats efter grova överfall. Den italienska hbt-rörelsen genomförde den 2 september ett stort protestmöte nära Collosseum i Rom efter att två män som omfamnat varandra misshandlats svårt och ett gaydiscotek utsatts för mordbrand.
Det hårdnande tonläget mot homosexuella i Italien anses vara en förklaring till det ökande våldet. Däribland Lippis utfall.
Till fotbolldirekt.se säger Lagrell att i ljuset av det blir Lippis uttalande ”extra allvarligt”
– Vad jag känner? Att det skulle vara ett problem med homosexuella spelare i ett herrlandslag… jag kan inte förstå det, säger Lagrell och avvisar ”lojalitets”-argumentet med att peka på svenska landslagsspelaren Victoria Svensson.
– Det är väl ingen som har haft synpunkter på att hon lever tillsammans med en kvinna?, säger han.
Likt Lippi i Italien så känner Lagrell inte till några öppna fotbollsspelare inom svenska herrfotbollens toppskikt. Om det dyker upp ser han dock inga problem.
– Men om det skulle bli känt och den personen skulle få problem så skulle jag på alla vis jobba och stötta allt vad jag kunde, säger han till fotbolldirekt.se.