I kvällens Kalla Fakta tas sexuella övergrepp och våldtäkter mot män upp i det som programmet beskriver som en ”unik granskning”.
I programmet berättar flera män om plågsamma sexuella övergrepp de utsatts för både som unga och i vuxen ålder och om hur det är svårt att tala om upplevelser med andra homo-bisexuella liksom hur de låtit bli att anmäla till polisen.
En av de som berättar är Axel, som utsattes för en våldtäkt på en gaykryssning. Det tog två år innan domen mot förövaren föll. Axel säger i Kalla Fakta att han är glad att han till slut fått rätt och inte längre är ”ett mörkertal”. Men samtidigt är han inte helt glad över att han anmälde.
– Jag hade önskat att arbetet hade skötts på ett bra sätt så att det inte skulle ha behövt ta två år. Det känns som det tagit en evighet. Jag ångrar inte att jag anmälde, men jag är inte glad över att jag gjorde det.
Kalla Fakta har med hjälp av bland annat TV4:s Nyhetsmorgon, Regnbågsfonden och RFSL spritt en enkät där 400 män har svarat få frågor om erfarenhet av sexuella övergrepp. Resultatet visar att hela 65% av de som svarat utsatts för sexuella övergrepp men att endast 10% valt att anmäla till polisen. Undersökningen visar även att den vanligaste platsen för övergreppen är i hemmet.
Även om undersökningen inte vare sig är slumpmässig eller vetenskaplig så säger Kalla Fakta att den ”ger en indikation om hur många homosexuella män som anmäler övergrepp och hur många som blir en del av mörkertalet, något som få studier i Sverige gjort.”
En av de som i flera sammanhang har berättat om hur han som ung utsatts för sexuella övergrepp är författaren Jonas Gardell. I TV4 ger han en förklaring till att så få anmäler.
– Pojken som blir utsatt för övergrepp blir ju ifrågasatt både i sin sexualitet och i sin maskulinitet. Övergrepp blir ju också en man som ställer sig över dig i maktordning och hierarki, vilket gör att du blir ifrågasatt: du är inte man eftersom du blivit utsatt för det här.
Även Jonas Gardell bekräftar att det är vanligt med sexuella övergrepp även män emellan.
– I stort sett samtliga unga homokillar har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, säger han i programmet. Det är så vanligt att vi inte ens förstår det själva. Det är så vanligt att vi inte ens definierar det som övergrepp utan tror att det är så det skall vara.
RFSLs Peter Sidlund Ponkala som sett Kalla Faktas program säger till QX att han ”är tacksam för de som har modet att berätta om det sexuella våld de utsatts för. ”
– Att så få polisanmält sexuella övergrepp är anmärkningsvärt; samhället måste ta det här på betydligt större allvar. RFSL:s trygghetsundersökning från 2024 visar också att hbtqi-personer i lägre utsträckning känner sig trygga i polisens närvaro och att polisens bemötande måste bli bättre. RFSL nöjer sig inte förrän alla känner sig trygga med att få hbtqi-kompetent vård, stöd och rättslig hjälp, säger han och tipsar om att RFSL har stödmottagningar som är specialiserade på att möta hbtqi-personer.
I Stockholm finns även HBTQ-Hälsans samtalsmottagning på Södersjukhuset.
Kalla. Fakta sänds klockan 20.00 på TV4 och kan ses på TV4 Play