Venhälsans överläkare Finn Filén belönas med Hållbarhetspriset för ”Årets eldsjäl” för sitt arbete och engagemang kring frågor om sexuellt överförbara sjukdomar. Under tisdagen fick han ta emot priset i regionfullmäktige.

Grattis Finn till priset Årets eldjsäl, hur känns det att få ett sånt fint pris?
– ”Årets eldsjäl” inom Region Stockholm är inte fy skam, regionen är en fullkomligt enorm organisation med typ 50.000 anställda! Det kändes också toppen att hålla ett kort tal inför några hundra regionpolitiker om Venhälsans arbete. Kanske vaknade de till lite, jag började talet med en dramatisk beskrivning av sekundär syfilis i hud och slemhinnor.

Vad betyder det för dig att få ett sånt pris?
– Att få priset ”Årets eldsjäl” är förstås uppmuntrande personligen, någon har ju märkt att jag anstränger mig. Men det hade inte gått att åstadkomma särskilt mycket utan alla hängivna medarbetare på Venhälsan, både i nutid och forntid. Jag tänker särskilt på Göran Bratt och Bo Hejdeman, mina gamla läromästare. Jag hoppas också att priset kan ha lite betydelse när jag ska ha lönesamtal med min chef, imorgon faktiskt (skrattar).

Du har ju varit nominerad två år i rad till åtets hetero på qx-galan, men inte vunnit, är det här ett plåster på såret?
– Tänk efter nu: ingen show, inga drugor, ingen champagne och inte blev det något dansgolv heller. Hur skulle ett möte i Regionfullmäktige kunna matcha QX-galan på Cirkus?

Hur ska du fira?
– Nästa vecka är det releasemingel på SLM för deras nya broschyr ”Säkrare sex för läderkillar” som vi på Venhälsan har faktagranskat, då ska jag ta ett glas bubbel i darkroomet.