Överläkare Finn Filén på Venhälsan, vi läser att WHO beslutat att deklarera att mpox Klad 1 (tidigare apkoppor) är ett internationellt hot mot människors hälsa och är en dödligare variant… Vad är din kommentar till detta?
– Bakgrunden att den virusvariant (Klad 1) som sprids i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder oftare är kopplad till allvarligare förlopp och högre dödlighet. I Kongo sägs 14000 fall ha bekräftats, med hittills 524 dödsfall. Mpox Klad 1 är känt sedan länge som en smitta från djur till människa, det som är nytt är att denna variant nu även sprids från person till person till exempel inom familjer, och via sex. Det är denna gång inte bara en fråga för HBTQ-communityt utan gäller faktiskt även straighta personer.
Ett fall i Sverige är konstaterat i region Stockholm, är den mer smittsam än den gamla varianten?
– Ja, det verkar vara så, men det mesta man hittills vet om mpox Klad 1 är baserat på hur samhället och sjukvården fungerar i Kongo. Det är svårt att översätta rakt av till svensk förhållanden.
Är man helt skyddad om man vaccinerat sig?
– Vad vi själva på Venhälsan har sett sedan vi började vaccinera är att skyddseffekten mot mpox Klad 2 inte är fullständig, men att det verkar stämma med 80-85% som tidigare rapporterats. Vi ser också att de som trots vaccinering smittas inte blir lika sjuka som om de varit ovaccinerade. Men den sorgliga sanningen är att vaccinationstillgången i Kongo hittills varit så låg att ingen säkert kan säga något om effekten mot mpox Klad 1.
Vad ska man göra om man tror sig vara smittad?
– Om man insjuknar med misstänkta symptom ca en vecka efter ett misstänkt smittotillfälle kan man kontakta Venhälsan i Stockholm, eller via 1177 dirigeras till någon annan mottagning som också kan sköta mpox. Känner man sig mycket sjuk och har omfattande utslag eller svårt att äta och dricka kan man behöva vårdas på sjukhus tills man blivit bättre.
Hur ser det ut med smittspridningen av den gamla varianten av mpox Klad 2, några nya fall?
– På Venhälsan har vi sammanlagt sett 182 fall med mpox, det var enstaka ströfall under 2023 men i april och maj 2024 började vi se nya patienter som sökte till oss med blåsor, sår och feber. Tack och lov tog det inte fart efter det, och där tror vi att det hade stor betydelse att så många redan vaccinerat sig. Det har varit ganska lugnt under juni och juli, men nu har intresset exploderat igen på grund av spridningen i Kongo och det svenska bekräftade fallet så vi förväntar oss att många blir oroliga och hör av sig.
Vet man hur många som har vaccinerat sig?
– Vi har på Venhälsan sedan september 2022 vaccinerat 3200 personer mot mpox och intresset att vaccinera sig är fortsatt högt, det gläder oss förstås. Ingen kan idag svara på hur starkt skyddet är mot den elakare Klad 1-varianten eller precis hur länge vaccinationsskyddet kvarstår, men vi hoppas förstås att vaccinet skyddar mot alla varianter som finns. Eftersom mpox Klad 1 och Klad 2 är nära släkt kan det vara så att de som har bäst immunitet är de som antingen redan hade mpox 2022 eller som tagit vaccinet. Vi håller tummarna för det.
Uppdaterad 2024-08-28