I dagarna färdigställdes Folkhälsomyndighetens utredning kring att bredda de preventiva insatserna mot HPV-viruset (Humant Papillom Virus) för ungdomar och unga vuxna i Sverige. Myndigheten ser ett behov av att utöka erbjudandet till ovaccinerade äldre killar och unga män samt riskgrupper till och med 26 års ålder – tidigare inkluderades endast tjejer och unga kvinnor.

– Vi har kämpat länge för att Sverige ska erbjuda kostnadsfri HPV-vaccination till alla, oavsett kön, säger Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom. Resultatet av utredningen innebär också delvis att Sverige äntligen erkänner att män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv är bland de mest utsatta för HPV-relaterad cancer.

Risken att drabbas av virusets allvarliga konsekvenser är mycket större i grupperna män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv. Män som har sex med män har 30–40 gånger högre risk att drabbas av analcancer än den övriga befolkningen, och inom den gruppen är risken 70–200 gånger större för de som lever med hiv.

2023 avsattes 25 miljoner kronor för att utrota livmoderhalscancer, men HPV kan även orsaka kondylom (könsvårtor) samt cancer i anus, penis samt mun och svalg. HPV-vaccination är mest effektivt innan sexuell debut, så en utökad rekommendation skulle kunna fånga upp unga killar och transpersoner som ännu inte börjat ha sex, eller precis har börjat ha sex.

– Vi ser positivt på Folkhälsomyndighetens utredning, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande RFSL. Det finns vaccin mot HPV-relaterad cancer och det borde erbjudas till alla som kan ha nytta av det. Dock anser vi att vuxna i riskgrupper borde erbjudas vaccination upp till 45 års ålder.

Att vaccinera sig mot HPV idag kostar ca 2300 kr x 2 då det behövs två sprutor med 6 månaders mellanrum, dvs 4600 kr sammanlagt.