Tre råd hur du bäst skyddar dig mot apkoppor:
– Om du tillhör en riskgrupp och inte redan vaccinerade dig 2022 eller 2023 är det en bra idé att göra det nu. I de fall där vaccinerade personer ändå får infektionen innebär det lindrigare sjukdom. Vaccinet är tillgängligt i hela Sverige via utsedda STI-mottagningar. Vaccination ger inte fullständigt skydd, men man tror att det minskar spridningen av sjukdomen och om du ändå har otur, att du drabbas av mildare sjukdom. Bor du i Stockholm kan du kontakta Venhälsan, om du bor i en annan del av Sverige kan du kontakta den närmaste STI-mottagningen på din hemort. Om man däremot har haft själva sjukdomen får de flesta en stark immunitet under lång tid, och vaccin rekommenderas inte.
– Kondom vid analsex innebär att du skyddar dig mot att få Mpox i ändtarmen, vilket ofta är oerhört smärtsamt.
– En förutsättning för spridning är sex eller närkontakt med fler än en person inom en treveckorsperiod, dvs sjukdomens inkubationstid. Det är förstås inte alltid lätt att veta om en ny partner är potentiellt smittsam. Det du själv kan göra för att undvika att ovetandes sprida viruset vidare är att du har max en partner per treveckorsperiod.
Du som har symptom i form av feber och utslag (blåsor/koppor/sår någonstans på kroppen) kan vända dig till din närmaste STI-mottagning för att testa dig för Mpox och få hjälp.
Uppdaterad 2024-05-01