– Det är viktigt att man är trygg i sig själv och sin sexualitet, säger Filip Garcia som nu söker nya medarbetare.
Sexperterna drivs av RFSL Stockholm och varje år utbildas ett antal personer som sedan jobbar med säkrare sexinformation och samtal om identitet och sexualitet. Han berättar att de har metoden ”lika lär lika” och det innebär att den som informerar själv är en del av målgruppen. Nu söker han killar över 20 år som har sex med killar, eller transpersoner som har sex med killar. Det är ett plus om man kan många språk.
– Det finns många verksamhetsområden. Man kan jobba via chatt på Qruiser eller via RFSL. Man kan vara ute på klubbar som Patricia, Zipper, Kolingsborg eller SLM och jobba ”face to face”. Det viktiga är att man är beredd att möta nya människor och våga prata om ämnen som vissa kan tycka är känsliga.

Filip Garcia berättar att man inte behöver några formella förkunskaper. Det man behöver veta om säkrare sex och sexpraktiker får man lära sig under utbildningen. Dessutom får man även en kurs i hur man håller i stödjande samtal och hur man motiverar människor.
– Till exempel får man lära sig att föra en dialog med en person som inte vill ha kondom. Man har ett samtal kring fördelar och nackdelar och hur man kan tänka kring var man själv lägger sin nivå när det gäller säkrare sex och risktagande, säger han.
Många av killarna som man möter kan vara unga och ännu sökande i sin sexualitet, då gäller det att vara trygg själv och guidande. Att ha jobbat som informatör är en bra merit på ens CV och lärorikt tycker Filip Garcia.
– Man får även viss ersättning för arbetsinsatsen och så en guldstjärna för att man gör en bra sak, säger han.

Om man känner att det här är grejen, hur går man tillväga?
– Man mejlar till [email protected] och skriver ”ansökan” i ämnesraden och presenterar sig själv senast den 29 september. Sedan kallar vi till intervju och berättar mer.