I dagarna fyller stockholmska videoklubben The Basement 20 år. Den diskret frostade dörren på Bondegatan har genom åren blivit en het samlingsplats för både sexuella möten, fest och allmänt häng. Basement-bossen Serguey Suarez tog över verksamheten för två år sedan och sedan dess har besökarantalet tredubblats.
– Efter några år där det inte gick så bra hittade vi nya sätt att locka kunder. När nätet och appar ersatte videoklubbsbesök blev vi tvungna att gå andra vägar. Nu kör vi temakvällar olika kvällar i veckan där vi lockar nya gäster.
En av temakvällarna riktar sig till araber & latinopersoner. Många av gästerna dessa kvällar finner en fristad hos The Basemant då de till vardags lever helt andra liv.
– Vi har ingen koll på vem som gör vad nere i källaren, men jag uppskattar att ungefär 70 procent av gästerna är män som dras till män. Många är bisexuella som lever ett annat liv till vardags. Jag har jobbat så länge så känner igen och kan läsa av dem. Många av de som kommer till exemplevis arab- och latinokvällarna kanske inte kommer hit enbart för sex utan för att träffa andra som är precis som dem. Jag har förstått att många har fru och barn och aldrig har fått leva ut sina egentliga jag.
Ett annat uppskattat tema är så kallade underwearpartyn där gästerna låser i kläderna i skåp och bara går runt i kalsonger eller om man så föredrar, helt naken.
Men mest poppis är kanske Madam Beatrice mixed party-kvällarna, som lockar många transpersoner och killar som gillar trans.
– Även om det finns många gayvänliga ställen i Stockholm så känner gästerna de här kvällarna att folk tittar. De är helt enkelt inte bekväma på en vanlig gayklubb. Så de kommer hit civilt klädda, byter om nere i källaren och sminkar sig i våra sminkbås och kommer ut som helt nya personer. Här får de blomma ut och vara som de vill vara.
Serguey Suarez berättar att nyckeln till att The Basement kan fira tjugo i år är just för att de satsat på att vara lite mer öppna. Att förstå att alla gäster har olika behov.
– Många kommer hit och har olika fantasier och idéer och vi försöker hjälpa dem att förverkliga dessa. Vi har till exempel en kille som gillar BDSM som vi hjälper att spänna upp sig och så hänger han här i ett rum i tre timmar.
Men The Basements största klientel är fortfarande snubbar som dyker in för kravlöst sex, oavsett om det gäller en runk eller mer avancerat.
– Vi har mycket på luncherna, då killar som jobbar häromkring kommer in. Stället och miljön gör att man bli lite extra kåt, och det är ofta enklare att hitta någon här än att sitta på någon app i flera timmar innan man får napp.
Har alla som besöker The Basement sex innan de lämnar stället?
– Alltså, det händer ofta att folk har sex såklart. På Underwear-kvällarna är det mer porrigt än på andra temakvällar. Men många vi pratat med har inte haft sex. De tycker att det är upphetsande att bara vara i miljön. De kanske bara nöjer sig med att träffa andra.
Det känns som en extremt mansdominerad miljö. Har ni kvinnliga gäster?
– Det händer att det kommer kvinnor. Vi har till exempel många par som hyr bdsm-rummet. Överhuvudtaget är mixen av människor aldrig ett problem, alla är välkomna och funkar ihop. Straighta män som bara vill runka i ett bås gör det medan de som vill testa lite mer, eller bara visa upp sig gör det i en av salongerna. Oftast kommer man hit för att göra andra saker man inte gör hemma, som till exempel ha sex framför andra.
Snabba sexuella kontakter mellan män innebär en stor risk för spridning av sjukdomar. Gör ni något för att jobba mot detta?
– Vi satsar faktiskt mycket på just detta och samarbetar med smittskyddsinstitutet som nyligen genomfört olika anonyma tester hos oss. Vi står också för gratis kondomer och glidmedel. Det är absolut en viktig del i vår verksamhet.
Fortfarande är klientelet på The Basement övervägande över trettio, ja närmare fyrtio och över men många unga börjar komma tillbaka till videoklubbarna.
– Och vi kommer att ha olika kampanjer framöver som ska rikta sig till en ny målgrupp. Det är viktigt att få till en bra mix av nänniskor.
Serguey Suarez trivs på jobbet och gillar mötena med olika människor.
– Jag förstår att det inte har världens bästa rykte att driva en videoklubb, men det är väldigt kul och jag får så mycket respons på det jobb jag gör. Jag tycker att det är synd att det finns så många tabun kring sex. Det är ju inte förbjudet att ha sex. Så länge du skyddar dig så får du göra vad du vill, och det tycker jag att man ska göra.
Den frostade grå dörren öppnas och en kostymklädd man i fyrtioårsåldern går snabbt fram till kassan och betalar inträdet. Dagen har börjat på The Basement.