Bee Kök och Bar, Göteborg
På Bee Kök och Bar i Göteborg vidtog man åtgärder och tog bort hälften av våra bord innan regeringens restriktioner kom.
– Vi har gjort ett tapp på mellan 40 och 60 procent, men har för det mesta så fullt vi kan ha under rådande omständigheter, berättar Katarina Bäckström, vice VD Bee Kök och Bar.
Vilka reaktioner har ni fått från gästerna?
– De är för det första väldigt glada för att vi fortsätter att ha öppet, och även för att vi är noga med att hålla strikt på social distansering. Många kommenterar på sociala medier att de tycker det är bra att vi tar vårt ansvar. Sen är det såklart tråkigt att man inte bara kan slinka förbi oss och stå och snacka lite skit med någon i baren, den biten har ju förändrats ganska mycket.
Har ni tvingats avskeda eller permittera personal?
– Vi har inte avskedat någon, men permitterat samtlig personal på 40 procent.
Hur ser ni på framtiden?
– Vår målsättning är att vi ska rida ut den här stormen, och efter det återgå till det normala fast i långsam takt. Ännu ser vi ingen risk att behöva lägga ner, men försöker hålla oss ifrån röda siffror.
Secret Garden, Stockholm
Secret Garden i Gamla stan har bara en tredjedel så många gäster som före Corona-krisen, men klarar sig efter omständigheterna ändå ganska bra.
– Den stora påverkan för oss är antalet människor, konstaterar Michael Kröger, manager på Secret Garden.
– Vi har ju bara bordsservering nu, ingen dans eller barhäng, och har dessutom glesat ut rejält bland borden. Men vi har ”peppar peppar” klarat oss skapligt hittills. På helgerna har vi rätt mycket folk och tyvärr händer det att sällskap inte får plats. På sätt och vis får vi ju bättre kontakt med gästerna på det här sättet med bordsservering, så det är inte bara negativt.
Har ni tvingats avskeda eller permittera personal?
– Vi har ännu inte permitterat eller avskedat någon personal, men har minskat på bemanningen och fördelar timmarna mellan dem så gott det går.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi hoppas ju att det kommer att gå tillbaka till det normala snart, men tills dess så följer vi förstås myndigheternas regler och rekommendationer. Just nu ser vi ingen risk för verksamheten.
Side Track, Stockholm
På Side Track har antalet gäster minskat med runt två tredjedelar. För en månad sedan varslades halva personalen, men man kommer inom kort förhoppningsvis kunna återanställa några av dessa genom att utnyttja regeringens permitteringsåtgärder. Hyresvärden har hittills inte sänkt hyran, men istället har Side Tracks gäster kommit till undsättning.
– Vi har haft en kampanj där folk kan köpa presentkort, och en jättegullig stammis har samlat in pengar till den personal vi varit tvungna att varsla, berättar Vincent Ferrigan, restaurangchef på Side Track.
– Vi får en massa stöd från communityt och våra stamgäster, även på distans. Man behöver inte alltid gå ut på krogen för att hjälpa till.
På vilka fler sätt har ni märkt av Corona-krisen?
– Vi har märkt att folk mest äter hemma just nu, och de som vill ta en öl gör det helst på vår uteservering som vi delar med Half Way Inn. I baren har vi tagit bort alla barstolar så att det inte ska bli någon trängsel. Vi går förstås också runt och ser till att Folkhälsomyndighetens föreskrifter hålls. Vi brukade ju ha det väldigt trångt och mysigt hos oss på helgerna, men så är det inte längre…
Upplever du att era gäster har en riskmedvetenhet?
– Ja det har de, men det är såklart lätt att glömma sig att man inte får stå och hänga någonstans, folk glömmer ju till och med bort rökförbudet…
Vad har ni fått för reaktioner från gästerna?
– Det har kommit många kommentarer på sociala medier, folk som klankar ner på dem som inte går ut och supportar sin lokala pub eller restaurang. Men vi har också sett att man anklagar dem som faktiskt går ut, att de sprider smittan, vilket har skapat en ganska obehaglig stämning. Jag tycker det är fånigt att hålla på och bråka på social medier; efter krisen kommer vi ju att vilja flörta med varandra igen och då kan det ju kännas dumt om man har haft en fejd på Facebook helt i onödan.Vi har själva gått ut med att vi har full förståelse om man väljer att stanna hemma. Krisen kommer ju att gå över och då hoppas jag att vi finns kvar.
Hur stor uthållighet har ni?
– Vi ligger liksom många andra restauranger i riskzonen, men det som gjort att vi lyckats hålla oss ifrån konkurs hittills är våra långa relationer med gästerna, Side Track är ju Sveriges äldsta gaykrog och har funnits på samma plats sedan 1992.
Mälarpaviljongen, Stockholm
Sommar-oasen Mälarpaviljongen på Kungsholmen hade ”lyxen” att kunna planera för Corona-restriktionerna redan innan de öppnade för säsongen.
– Vi skapade en Corona-plan för hur vi skulle hantera vår verksamhet med hänsyn till Folkhälsomyndighetens uppmaningar, och den följer vi strikt, berättar Arto Winter som driver Mälarpaviljongen tillsammans med Anders Karlsson.
De har hälften så många bord som tidigare, och därför bara runt hälften så många gäster som man brukar ha. Det finns totalt plats för cirka 350 personer mot normalt 700. Alla givetvis sittande.
– Det är så vi har försökt skapa en säker miljö, bland annat. Vi gör utvärderingar varje dag, och hade nyligen Miljöförvaltningen på besök som var jättenöjda och verkligen tyckte att vi gjort vår hemläxa.
Har ni fått några reaktioner från era gäster?
– Folk är otroligt glada för att vi är så strikta och organiserade i vårt Corona-förhållningssätt. Vi har en entrévärd, och personalen påminner gästerna om vilka regler som gäller när så behövs. 99 procent är jättepositiva när vi påminner dem, men det är förstås enkelt att glömma bort sig. Men det är viktigt att öven gästerna är med på tåget, för det här är ju allas ansvar. Man måste gå lite som en ”Corona-drottning” och peka med hela handen, säger Arto och skrattar.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi räknar med att det kommer att vara så här hela säsongen, och minst halva i alla fall.
Har det hänt att alla som vill komma in inte får plats?
– Ja, senast i går. Det blev en kö utanför med en och en halv meters avstånd mellan gästerna, så det är ingen trängsel.
Har ni mindre personal i år än vanligt?
– Ja, vi börjar i alla fall med ett mindre antal, men har många som står på vänt. Vi får se hur säsongen utvecklar sig helt enkelt. Det här sättet att jobba är förstås också lite mer personalkrävande än hur det brukar vara.
Kommer ni att klara er igenom krisen?
– Det är målsättningen, vi gör vårt bästa. Det ekonomiska utfallet kan vi inte utvärdera ännu, men jag tror och hoppas vi klarar av det här. Den ekonomiska styrkan har vi ännu så länge, och det är tack vare alla våra stamgäster. Och Stockholms stad har vad jag förstår även beslutat att sänka sina hyror till och med juni.
SLM Stockholm
SLM håller tills vidare stängt i sina lokaler på Södermalm, så länge endast bordsservering tillåts.
– När förbudet kom att förbjuda barservering insåg vi, som ju bara har tre ståbord och en gammal kabeltrumma, att vi inte skulle klara detta. Dessutom är vi som ideell förening även helt beroende av volontärer som ställer upp och jobbar gratis, och märkte att de började backa ur med hänvisning till Coronan, berättar Lars som är ordförande för SLM Stockholm.
Men även när restriktionerna lättar kommer det att ta lite tid för SLM att få igång verksamheten igen.
– Först behöver vi kontakta våra volontärer och sätta ihop ett bemanningsschema, men vi måste även få vår ölleverantör att komma och spola igenom vår fatölsanläggning, och det lär vi ju inte vara ensamma om. Så vi kommer inte kunna öppna direkt dagen efter att restriktionerna hävs.
Finns det någon risk för SLM:s framtid?
– Som tur är har vi haft ett par positiva år, så vi håller ut ett antal månader. Men det kommer ju att gräva ganska stora hål i vår ekonomi. Vi för bland annat diskussioner om hyresreducering med vår hyresvärd, och går igenom alla fasta kostnader, och så vidare.
Uppdaterad 2020-04-25