Hur gör man för att få en kul kväll där tv:n får stå för värdskapet ? Här kommer några tips och goda råd när du planerar dina ESC-middagar den 10-14 maj?

Se till att inte bjuda hem för många, det kan bli svårt att få plats framför tv:n och alla måste kunna se vilket nummer de ska ringa på just sin favorit! När vinjetten drar igång på TVn ska alla vara på plats i soffan, så det är lämpligt att gästerna kommer minst en timme före det. Då hinner ni med lite försnack, och du som har bjudit in kan berätta hur du har tänkt dig kvällen.

En kväll som denna är det festivalens värdpar, som vid svenska Melodifestivalen, Marie och Rickard, som bestämmer när vi ska äta. Men det är du bestämmer vad det blir för mat.

Ett tips är att göra flera varianter av snittar som gästerna får plocka ibland och då kan dessa stå framme i köket under kvällen. Alla hinner att få något i sig innan allt börjar och det är smidigt att smita ut i köket och fylla på tilltugg under programmet. I soffan kan det vara svårt att äta med bestick så gör ”fingermat”. Om du vill servera varm mat är mitt tips att ni börjar med lite matigare tilltugg till drinken och sedan säger du att det blir mat när ni har sett alla bidragen. Gör enkel mat som inte kräver att du ska stå i köket. Antingen är det en rätt som klarar sig själv i ugnen eller så har du gjort maten klar under dagen och bara värmer när ni ska äta. Du ska ju också hinna se hur de tävlande svettas i green room.

Jag är inte så mycket för att mina gäster ska ta sin mat vid spisen men en kväll som denna är det ett utmärkt alternativ. Ställ fram dryck och glas så serverar alla sig själva. Samma gäller för desserten, gör något som alla själv kan ta direkt ur formen. Kaffet kan du ha kokt innan och slagit på en termos, allt för att ge dig mer tv-tid och undvika störande ljud under programmet! Vill du skippa dessert och kaffe så är ”karamellkungen” ett gott och alltid uppskattat alternativ. Häll upp i flera skålar och placera ut både i köket och framför tv:n. Gör din egen tävling, det engagerar dina gäster. Locka med att vinnaren får en flaska av kvällens vin eller en alldeles egen påse från karamellkungen.

När alla röster är räknade och vinnarna har sjungit sina bidrag en gång till är det dags att stänga av tv:n och fortsätta ert mingel och eftersnack utan att TVn står på. Ni korar er vinnare och fyller på era glas i köket och kanske blir det en repris på kvällens program för självklart har ni spelat in det…

INTE på bordet just denna kväll
Soppa – väldigt hett och lätt att spilla ner både sig själv och soffan
Skaldjur – svårt att äta, blir kladdigt och vem vill lämna in kvällens tävlingsformulär med en doft av räkor..??
Tacos – risk för spill igen i soffan och tomat är svårt att få bort. Gäller försäkringen om man har fått het salsa i telefonen?
Chips – alldeles för högt ljud när alla tuggar! Kan påverka kvällens slutresultat. Chipsen får vänta till efteråt.