Ladda ner QX oktober som PDF och läs om middagarna


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Lottens trerättersmiddag

Förrätt
Kokt rödbeta med skirat smör, chevre och rostade pinjenötter på en ruccola och spenatbädd. 4 pers.

4 små rödbetor
smör
chevre
pinjenötter
ruccola
babyspenat
flingsalt
nymald svartpeppar

Koka rödbetorna i rikligt med vatten ca 40 min, lägg upp ruccola och babyspenat på en varsin assiett, skiva rödbetorna och lägg en på varje tallrik, smält smör och ringla över rödbetan
salta med flingsalt (rikligt) och smula över chevre
Rosta pinjenötter i torr stekpanna och strö över rätten, avsluta med att toppa med nymald svartpeppar.


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Varmrätt
Ungsbakad parmesangratinerad lax, västerbottenpaj men smörstekta kantareller, serveras tillsammans med en fikon, valnöts och päronsallad. 4 port.

4 laxfiléer
färsk parmesan
flingsalt
limepeppar
nymalen vitpeppar

Lägg laxfiléerna i en smörsmord form
riv parmesan och krydda filéerna
bakas i ugn 200 grader i 11-12min

Västerbottenpaj

Grekisk filodeg
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yoghurt
4 ägg
250 g riven västerbottenost
flytande smör med rapsolja
flingsalt
ca 2 nävar kantareller

Smörj en pajform med flytande smör
ta ca 5 lager filodeg och lägg i botten med luft emellan varje lager
pensla ett tunt lager smör på varannat lager
blanda vispgrädde, turkisk youghurt, ägg, västerbottenost och flingsalt i en bunke.
häll över pajskalet
in i ugn 200 grader ca 20-30 min (tills fyllningen har ”stannat”)

fräs kantareller och purjolök i riktigt smör tills de fått den färg och konsistens som faller i smaken
salta med flingsalt efter smak
bred ut över den färdiga pajen

Sallad

plocksallad grön och röd
3 färska fikon
2 små päron
valnötter
12 cocktail plommontomater
solroskärnor
pumpakärnor
balsamico fikon

skölj frukt och grönsaker
rosta solros- och pumpakärnor med flingsalt i torr stekpanna
lägg upp sallad portionsvis på varje tallrik
skiva fikonen i tunna skivor
dela päronen i klyftor
gör halvor av tomaterna
lägg på salladen i en snygg komposition
strö över de rostade kärnorna och valnötterna
ringla över balsamico med fikonsmak

Efterrätt
Äppelsoppa med vaniljglass, smördegspinnar med hackade hasselnötter 4 port.

3 dl socker
8 dl äppelcider
2 tsk kardemummakärnor
2 st kanelstänger
2 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
4 små svenska äpplen
saften av en citron
smördeg
hackade hasselnötter

Karamellisera sockret
slå på äppelcidern
koka tillsammans med kryddorna några minuter
red med potatismjölet
sila soppan
ställ i kylen över natten

någon timma innan servering:
skär äpplen i tärningar
häll över saften från en citron
låt stå och dra i rumstemeratur

precis innan servering:
skär smördeg i långa pinnar
strö över hackade hasselnötter
in i ugn ett par minuter

dela upp soppan i 4 djupa tallrikar
fördela äppeltärningarna
lägg i en rejäl kula med vaniljglass
servera tillsammans med smördegspinnarna

Så det var alla mina recept!
Hoppas det blir en bra artikel, ser fram emot att få se den nästa vecka:)
Jo föresten, du frågade vad jag alltid hade hemma i mitt kylskåp och det är:
färsk parmesan, turkisk yoghurt, ekologiska ägg och pesto.


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Tomas middagsbjudning

Drinktilltugg: Böcklingröra på knäckebröd
Två rensade böcklingar mosar med en klick majonäs och kryddas med hackad
gräslök, peppar, ev salt och lite torkade franska örter. klicka på gott
knäckebröd och strö på lite med finklippt gräslök

Förätt
Laxboll
Riven västerbottenost och finhackad kallrökt lax blandas med lite majonnäs
och en klick creme fraiche, hackad dill och lite peppar. Lägg en skiva
kallrökt lax på en bit plastfolie och lägg enklick av röran på laxen, svep
ihop plasten och så att röran innesluts i laxskivan . Sno ihop
plastfolien och lägg att stelna med skarven nedåt i kylen. Vid servering
tas plasten bort. ”Laxbollen läggs på en liten salladsbädd med en god
senapsvinägrett. Garnera med gräslöksstrån.

Mellanrätt
Earlgray sorbet

4 tsk Earl Gray te
4 1/2 dl kokande vatten
Det gula skalet, och saften av en citron
75 g socker
2 äggvitor

Lägg tebladen i en skål och häll på vattnet. Lägg i citronskal, citonsaft och socker.
Låt kallna. Sila ner i en frysform och låt stå i frysen i ca 2 timmar tills det är halvfryst.
Vispa vitorna hårt och vispa ner i sorbeten. Frys ytterligare 2 timmar. Vispa om och frys igen.
Ställ i kylskåp 30 min innan servering, skeda upp i kylda glas.


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Huvudrätt
Lamfärsbiffar med rostade rotsaker och tre kalla såser: fetaostcereme,
kronärtskockscreme och nektarinsalsa, grönsallad

Lamfärsbiffar:
400 g lamfärs
1 ägg
1 finhackad grön paprika
2 msk finhackad pesilja
1 vitlöksklyfta
franska örter, salt , peppar

Blanda samman till en smet och forma långsmala biffar och stek dessa

Rostade rotsaker:
(Här tar man lite vad man har hemma):
1 rödlök
5 potatisar
3 morötter
1 sötpotatis
2 minisquash
lite olivolja, salt, peppar och timjan
Skär rotsakerna i bitar, ringla över olja, salta och peppra. Rosta i
ugnen tills de är mjuka. (Det kan vara ide att slänga in sötpotatisen lite senare
då den blir rätt fort mjuk).

Fetaostcrème:
Mixa ett paket fetaost med stavmixer, 1 dl Cremefraiche , lite inlagd
jalapenjo och en nypa paprikapulver

Kronärtskockscreme:

1 burk kronärtskockor (bottnar eller hjärtan funkar, det blir gott med båda).
3 vitlöksklyftor med skal
1/2 ask philadelfiaost
olivolja salt och peppar

Häll av kronärtsskockorna och dela dem i mindre bitar, lägg dem och och de
oskalade vilöksklyftorna i en form, ringla över lite olivolja. rosta i
ugnen ca 10 min så att lite vätska avgår och vitlöken blir lite mosig. Låt
svalna. Kläm ut vitlöken ur skalen och mixa allt med philadelfiaost och
smaka av med salt och peppar

Nektarinsalsa:
3 nektariner
1/2 rödlök
8 soltorkade tomater i olja
1 tsk flytande honung
1 tsk rödvinsvinäger
lite olja ur tomatburken
några basilikablad skurna i strimlor
2 tsk sambal oelek
salt

Picka nektarinerna och doppa dem en stund i kokande vatten så att de går
att skala. Finhacka nektarinerna, löken och tomaterna, blanda med övriga ingredienser, låt
stå och dra en stund.

Dessert
Citrontårta, vackra frukter, chokladtryffel & havtornsylt

Citrontårta
Degen:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör

Citronkrämen
3 medelstora ägg
2 rågade dl strösocker
1/2 dl velemjöl
rivet skal av en citrom
1 dl pressad citronsaft
Florsocker att sikta över kakan

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. lägg i smöret
i klickar och blanda snabbt ihop degen. Platta ut degen i en pajform 22 cm i diameter

Grädda i ugnen 200 grader i 15 min. Vispa under tiden ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl, citronsaften och det rivna citronskalet

Häll citronkrämen över den förgräddade degen och grädda i ytterligare 8-10 min. Krämen ska vara ganska lös. Sikta över florsocker och låt kakan kallna.

Tryffel
1/2 dl grädde
1gr mörk blockchoklad
1/2 tsk vaniljsocker
cacao att rulla i

Koka upp grädde och smält chokladen i den varma grädden, rör hela tiden. Tag av
kastrullen från plattan och rör i vaniljsocker och låt stå att svalna/stelna så
pass att det går att rulla kulor som sedan rullas i cacao. Förvaras i kylen innan servering.

Arangera en bit av tårtan med några tryfflar och olika vackra fruker på
tallrikar och servera


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Martins middagsbjudning

Förrätt
Varm getosttoast med rostade pinjenötter.
(4 pers)

4 skivor kavring eller annat mörkt bröd
300 g getost
2 paket bacon
100 g pinjenötter
Balsamvinäger
Honung eller ingerfärs sirap

Stek bacon tills dom blir hårda. Lägg brödet på en plåt, lägg sedan cirka 2 baconskivor på brödet och skär getosten i skivor ca 75 g/ pers. Lägg osten på baconen.
Sätt sedan detta i ugnen i 225 grader ca 5-7 min eller tills osten börja få färg och smälter. Rosta pinjenötterna i ugnen.
Ta ut toasten ur ugnen och lägg på dom rostade pinjenötter, ringla gärna över med lite honung eller sirap och avsluta med att lite balsamvinäger.


QX middagsbjudningsexpert besökte tre olika middagar.

Kycklinggratäng med champinjoner
(4-6 pers)

1 kg tinad kycklingfilé
5 dl grädde
200 g fetaost
300 g färska champinjoner

Skär kycklingen i bitar och stek i panna till kycklingen har fått lite färg. Skär ner svampen i klyftor och stek dessa i 10-12 min så att mycket av vätskan försvinner. Salta och peppa.
Lägg sedan kycklingen och svampen i en ungssäker form, häll på grädden och smula osten ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30 min.

Potatiskaka
Riv 8-10 stora potatisar, blanda i salt och peppar. Ta sedan lite av blandningen och gör till en rund kaka ca 1,5 cm hög,
Stek potatiskakorna på spisen med smör och olja några min på varje sida, lägg sedan upp potatiskakan på en plåt och grädda färdigt i ugnen på 225 grader i 20 min.
(tänk på att det lätt kan brännas på spisen, så ta det försiktigt).

Pepparkakscheesecake
8-10 pers

3 Ägg
3 dl Grädde
2 dl Socker
1 msk vaniljsocker
20 st Pepparkakor
200 g Philadelfiaost

Vispa ihop äggula och socker i en bunke, vispa sedan äggvitan till ett hårt skum och rör sedan ner philadelfiaosten där i. Grädde och vaniljsocker vispar man till det blir hårt gärna lite mer.

Blanda sedan alla ingredienser tillsammans till en slät och fin smet.
Krossa pepparkakorna fint ta sedan en pajform och täck boten med pepparkakorna eller om du vill blanda det i smeten.
(Detta gör man ju som man själv vill, personligen tycker jag att det blir bättre smak av pepparkakorna när man rör ner dessa i smeten).
Häll sedan smeten i pajformen och sätt denna i frysen minst 6 timmar innan den ska ätas. Ta gärna ut cheesecake 15-20 min innan servering.
Ett litet tips man kan byta ut pepparkakorna till krossad Dajm, digestivekex eller After Eight.