2024-07-22. Hela mitt hjärta och själ har brustit och saknaden och tomheten är bortom obeskrivlig efter cirka 50 års innerlig och vänskaplig kärlek till dig Bo ”Bosse” Moberg då du stilla somnade in denna morgon.

Jag vill skriva och förmedla historien om varför hela hbtq-rörelsen och Pridefestivalen har blivit så accepterad och populär idag bland alla människor i Sverige.

1944 avskaffades lagen om kriminalisering av homosexuella. Jag har den största respekt och förståelse för alla de hbtq-människor som lade ner ett oerhört viktigt och stort arbete mellan 1950-1970-talet.

Det första och stora genombrottet för hela hbtq-rörelsen i Sverige kom när Bo ”Bosse” Moberg startade och öppnade den helt privatägda HBTQ-nattklubben Bacchus med restaurang och bar i centrala Göteborg under våren 1976.

Alla som ville gå in på Bacchus var tvungna att bli rekommenderade och fick köpa ett medlemskort, skriva på och godkänna Bacchus regler gällande att alla HBTQ-människor och samtliga andra gäster skulle respekteras. De som eventuellt bröt mot dessa regler blev omedelbart avstängda.

Bacchus skulle bli Sveriges mest populära hbtq-nattklubb, restaurang samt bar mellan 1976-1997. Det blev Sveriges inneställe som hela Sveriges artist- och kändiselit besökte och älskade. Nattklubben blev också internationellt känt och många världsartister gick på Bacchus efter sina konserter. Alltifrån Zarah Leander till The Village People och oändligt många flera.

I början på 1980-talet så ville alla icke hbtq-människor bli medlemmar på Bacchus och det blev bara mer och mer populärt parallellt med att After Dark slog igenom bland Sveriges befolkning och väldigt många hbtq-människor i Sverige vågade ”komma ut” med sin sexuella läggning.

Synen på, alla värderingar och framförallt acceptansen av hbtq-människor och hbtq-rörelsen förändrades positivt över hela Sverige på grund av ovan nämnda skäl tack vare Bo ”Bosse” Moberg och Bacchus som hade den unika förmågan att varmt välkomna varje gäst respektfullt, ödmjukt, empatiskt, kärleksfullt och med full professionalism. Det var många föräldrar som kom till Bacchus och var oroliga för sina älskade söner och döttrar. De funderade kring vad Bacchus stod för och vad som hände på denna hbtq-nattklubb. Många kom till Bacchus och träffade Bo ”Bosse” Moberg. Han satte sig ner och tog sig tid till att lyssna på och besvara frågor från föräldrarna som därefter förstod och respekterade både Bo ”Bosse” Moberg och Bacchus och accepterade att deras älskade söner och döttrar hade vågat komma ut med sin sexuella läggning.

Hela hbtq-rörelsen och alla människor i Sverige har Bo ”Bosse” Moberg att tacka för detta.

Därefter kom Pride-festivalen som ytterligare har förmedlat vad hbtq-rörelsen står för på alla sätt och vis.

Det finns bara en ras och det är människan.

Estás por siempre en mi corazón, en mi mente y en mi alma mi querido amigo Bosse.