”Mitt i livet kom Björn, den populära tv-snickaren och familjefadern, ut som ickebinär transperson och Lee välkomnades av familj, kollegor och nya och gamla vänner. Här får vi lära känna Lee, från äventyren i ungdomen, via tv-karriären och familjelivet med fru och barn till dess att hen, vid fyrtiofem års ålder, bestämmer sig för att till slut ta steget och möta världen som trans – hur det gick till, vilka reaktionerna blev och hur hen vågade”.

Där har ni introduktionen till Lee Christiernssons bok ”För alltid Lee” som kommer ut i augusti. Nyheten blev en av de mest lästa i QX historia när Lee valde att berätta sin story för QX i januari 2023.
”För alltid Lee” beskrivs som en bok om kampen att få vara sig själv, om att mot alla odds få andas ut efter att ha spelat en roll i hela sitt liv och om att ingenting någonsin är för sent.
När QX når Lee sitter hen i bilen på väg till Nyköping för att gå på sin första dejt på 18 år…
– Det är pirrigt, säger Lee. Men det ska bli skitspännande.
I juni la Lee ut ett inlägg på instagram där hen skrev att det var dags att börja dejta igen, och uppmanade folk att höra av sig.
Reaktionen blev enorm.
– Det är jättemånga som hört av sig, jag är både förvånad och jätteglad. Det är människor med spännande historier, modiga människor tycker jag, det krävs ju lite guts att skriva till mig. Men det är jättesvårt att nätdejta, suckar Lee över telefon. Man måste ses i verkligheten för att se om kemin stämmer.
Med sig i bilen har Lee dessutom ett kamerateam som ska följa med, SVT spelar in en ny dokumentär om Lee, en slags uppföljning till ”Att bli Lee” som TV4 sände i två delar i början av förra året.
Men du, berätta om boken, hur har det här gått till?
– Det var förlagets idé, säger Lee. Jag fick massor av förfrågningar i samband med att jag kom ut förra året, men då kändes det för tidigt tyckte jag. Jag hade precis gjort dokumentären för TV4 och jag var trött på min egen historia. Men så hörde de av sig igen och jag kände efter några möten att vi tänkte lite likadant. Jag vill skapa förståelse och dela med mig av viktiga saker, lära folk lite vad trans handlar om.
Har du skrivit allt själv?
– Nej, jag har som så många andra ”kändisar” som skriver böcker en medförfattare. Så boken bygger på intervjuer och samtal vi haft men vissa delar har jag skrivit själv. Det är skönt att få skriva av sig. Det har även varit terapeutiskt på många sätt, men jag inser också att jag redan varit och rotat i alla skrymslen och vrår. Det jobbet har jag redan gjort, om min identitet och vem jag är och så vidare. Så det blev mer ett konstaterande att jag kommit långt på min personliga resa.
– Boken är uppdelad i två delar, en om Björn och händelser som format mig från den tiden, och en om de 3-4 senaste åren, saker som dokumentären inte kunde fånga upp. Den vi gjorde för TV4 studsade ändå lite på vågorna, här går vi djupare.
Har det blivit tårar under arbetet med boken?
– Nej, jag känner att jag gråtit klart. I alla fall kring den här resan, jag är färdig med den delen. Jag glömmer till och med bort att jag är en transperson ibland (skrattar). Så när folk vill prata om det så blir det lite ”ja, just ja, jag är ju trans”(skrattar).
Hur var reaktionerna när du kom ut, var det som du trodde?
– Nej, de var mycket mer positiva än jag vågat hoppats, jag har inte tappat någon av mina vänner. Tvärtom så har banden stärkts och jag har fått fler vänner.
Hör folk av sig till dig för att få råd?
– Ja, jättemånga. Jag har fått massor med mail och DM. Jag har dåligt samvete för att jag inte återkopplat till alla. Det är jag hemskt ledsen för, men när det var som mest orkade jag helt enkelt inte. Jag hade fullt upp med att återhämta mig. Jag inser ju att jag blev utbränd i våras av den stress jag känt under flera år. Så jag fick checka ut lite och ta ett steg tillbaka.
Hur har namnet Lee landat i dig?
– Bra tycker jag, det är klart att det var lite svårt i början när någon ropade ”Liiiiiiiii, Liiiiii” då blev de återigen lite ”ja, just ja, det är ju jag” (skrattar). Sen har inte alla lärt sig än att säga Lee, men man får ha tålamod. Det vet man ju själv om någon byter namn, det gamla hänger kvar ett tag.
Hur ser du på att en del säger hon, några säger hen och vissa han om dig?
– Det där är fortfarande inte så viktigt för mig, rätt benämning för mig är hen, ganska många säger hon, ibland även han. Jag lägger ingen energi på det.
Du prydde omslaget av QX tillsammans med sex andra transpersoner i juninumret, hur var det att träffa alla dem?
– Det var verkligen fantastiskt. Jag är jätteglad för att ni gjorde ett sånt omslag. Det tror jag inte gjorts förut, så det kändes väldigt speciellt, men det är svårt att sätta fingret på varför, men det var en historisk bild och så stärkande och kul att träffa alla.
Blir det bok- och signeringsturné i höst ute i landet?
– Nja, det blir nog mer en dejtingturné (skrattar). Skämt å sido, en signeringsturné tror jag inte det blir, men jag ser fram emot Bokmässan i höst och att få dricka rödvin med alla andra kulturtanter. Det ska bli kul!