Tone Sekelius
Ålder: 26
Bor: Stockholm
Yrke: Artist/Influencer

Hur upplever du att attityden gentemot transpersoner är idag?
– Allt handlar om vilket forum jag är i, och vilka jag hänger med. Jag kan känna att jag blir bortskämd med hur man blir bemött när man umgås i ett queert och öppet ’accepting’ sällskap, sen blir man chockad när man hamnar i ett vardagsrum som inte är ens eget utvalda vardagsrum. Som på Tiktok. Lägger jag ut något där och exponeras av folk som tycker om mig så är det ett jättefint kommentarsfält, men om något får supermycket visningar så blir kommentarsfältet insane, det blir så mycket hat, för då når man så många, inte bara de som tycker om en.
– Men jag skulle ändå säga att det är på väg åt rätt håll, det ska jag inte ta ifrån Sverige, i det stora hela är vi ett accepterande land, men jag upplever att folk som inte gillar transpersoner blir oerhört frustrerade över våra framsteg i samhället, med framstegen kommer motståndet.

Hur påverkades du av den offentliga diskussionen kring könstillhörighetslagen?
– Jag följde den i stora drag, men jag stängde också av. Det blev en jobbig debatt att lyssna på, de pratade ju om min existens så jag orkade inte följa hela. Samtidigt blev det mycket fokus på ett fåtal transpersoner som ångrat sig vilket var märkligt, som om de skulle representera hela gruppen… Men jag är glad att man tog ett steg i rätt riktning.

Vem eller vilka skulle du vilja sätta i skolbänken i Transskolan?
– Oj! Många vet inte ens skillnaden på transpersoner och dragqueens. I Let’s Dance skulle jag göra ett nummer om trans och då kunde jag inte använda de vanliga orden och uttrycken som jag är van att använda när jag är i ”mina rum” och bland mina queerpersoner. Där var vi tvungna att lägga oss på en ”enklare nivå” och berätta om trans för folk som inte hade någon som helst grundkunskap – man får heller inte blir för aktivistig för då blir man ”den där arga transpersonen som är arg på samhället” och då stänger folk av och orkar inte lyssna. Så det är en balansgång.

Vad gör du idag och vad har du för framtidsplaner?
– Jag försöker gå vidare i karriären och komma bort lite från att vara en tvättäkta sociala medier- och influencerperson till att jobba mer med tv och musik, jag har pitchat några programidéer så vi får se vad som händer.

Hur mår du idag?
– Jag mår bra, det är lite upp och ner, men överlag bra!