Lee Christiernsson
Ålder: 49
Bor: Stockholm
Yrke: Före detta snickare och byggare i programmet Äntligen Hemma. Föreläsare.

Hur upplever du att attityden gentemot transpersoner är idag?
– Jag upplever att min smekmånad, sedan jag kom ut, är slut. Nu har den fula sidan av Sverige visat sig, bland annat på min Instagram. På senaste tiden, i och med debatten kring könstillhörighetslagen, har jag fått omkring fyra kommentarer som säger att jag är pedofil. Det är sorgligt att människor beter sig så.

Hur påverkades du av den offentliga diskussionen kring könstillhörighetslagen?
– Jag blev väldigt förvånad över att den var så polariserad. Debattörer och krönikörer gick ut med massa felaktigheter. Men jag blev mest besviken över att vissa kvinnoorganisationer kraftigt ville motarbeta lagen. Det är synd att vissa har det tunnelseendet och vill sparka neråt istället för att sträva uppåt.

Vem eller vilka skulle du vilja sätta i skolbänken i Transskolan? Och varför?
– Oj, den skolan skulle bli full på en gång! När människan utvecklas, utvecklas samhället. Jag anser att många skulle behöva utbilda sig inom ämnet just eftersom det är en demokratifråga och en fråga om frihet.

Vad gör du idag och vad har du för framtidsplaner just nu?
– Jag sprudlar av energi. Jag har kommit igång med träningen, äter broccoli (skrattar), snickrar och får i ordning på hemmet. Just nu spelar jag även in en dokumentärserie om mitt liv som kommer att släppas nästa år på SVT. Och i augusti kommer min självbiografi ut. Det känns kul! I framtiden vill jag jobba ihop lite pengar och köpa en segelbåt.