Under arbetet med projektet Normgivande mångfald, som var ett Eu-finansierat samverkansprojekt med Svenska kyrkan, Polisen och Försvarsmakten, var vi några deltagare som blev vänner för livet. Lars Carlsson var den person som höll oss samman. Projektets syfte var att öka kunskapen kring diskriminering i arbetslivet med fokus på sexuell läggning. En del av projektarbetet bestod i att ta fram utbildningsmaterial och att erbjuda förband och polismyndigheter utbildning och kompetens i ämnet.

Arbetet har betytt mycket för utvecklingen inom både Polisen och Försvarsmakten och har bidragit till ett öppnare arbetsklimat vilket gynnar både den enskilde medarbetaren men också organisationen i sig. Detta har Lars bidragit till i allra högsta grad. Han var en av de första inom Försvarsmakten som stolt vågade visa vem han var. Han var kunnig och delade gärna med sig av sin kompetens. Arbetet var stundtals oerhört påfrestande men det gav oss också vår vänskap.

Lars var en mycket lojal och kärleksfull vän som inte lät sig glömmas bort. Till sina vänner skickade han små meddelanden på olika sätt bara för att tala om att han älskade oss. Han inte bara älskade sina vänner, han var också oerhört stolt över oss och ställde gladeligen upp när det behövdes.

Under prideveckan är sorgen stor, många saknar Lars och många berättar om hur varm, modig och stolt han var. Det visar vilket oerhört starkt intryck han gjorde på sin omgivning med sin ”bubblande” personlighet och sin värme. Det visar också vilket enormt viktigt arbete han har gjort för att andra ska våga visa vilka de är och fortsätta det påbörjade förändringsarbetet.

Vi minns en principfast Lars som arbetade för demokratins upprätthållande och fortlevnad. Vi saknar honom för hans starka vilja att förändra och hans starka tro på kärleken. Tack Lars för din underbara humor och din vänskap. Tack för att du gjorde skillnad. Vi bär med oss ditt minne och inspireras av dig i vår framtida arbete med den mänskliga rättigheten som kallas kärlek.