Möt fler starka kvinnor i QX mars – ladda ner den här!

Toaletterna är fyllda med avföring, i korridorerna sover folk i sina egna spyor och i hennes famn gråter en liten flicka av hunger. Till slut drar hon en påse över huvudet för att fly från flugorna som äter av hennes hud.

Gina Dirawi sitter på en evakueringsbåt från Libanonkriget 2006. Hon är 15 år och vet hur det låter när bomber faller.

Hon vet också hur det känns att stå på en skolgård hemma i Sundsvall och bli kallad för muslimjävel och äckel. Kontrasten till att vara hyllad programledare för Melodifestivalen kunde inte vara större.

– Hela mitt liv har handlat om väldigt svåra saker. Även när jag skojar om dem är jag inte en speciellt glad person. Så det som är konstigt och nytt för mig med att leda Melodifestivalen är att man bara ska ha kul.

– Och det är kul! Visst kan jag undra vad jag gör för världen genom att piffas till och stå här i glitterklänning. Men det är också viktigt att fatta att man kan ha distans till de jobbiga grejerna.

21 år gammal har Gina Dirawi klivit ut i riks-tv som ett proffs och hanterar Flincks kladdiga fingrar lika bra som Ranelids solbränna. Hon blir inte ens nervös av att vara med i direktsändning inför 3,3 miljoner tittare.

– Jag blir inte nervös alls. Det är ingen som kommer att dö på scenen, det är ingen bomb som kommer att falla ner här. Jag leder ett musikprogram och skulle jag göra bort mig och ramla är det bara jobbigt för mig själv. Nästa vecka har alla glömt det. Om det värsta i mitt liv är att jag ramlar på en scen har jag ett bra liv!

Nu har recensionerna varit positiva. Vad skulle hända om det stod på alla löpsedlar att du är tråkig?
– Det är inte heller hela världen. Jag har fått höra all möjlig skit på internet när jag har bloggat och är härdad. Det är klart att en del människor kommer tycka att jag är dålig. Alla har inte samma humor som jag, jag tycker inte själv att alla komiker är roliga.

– För mig är det mer jobbigt att alla har tyckt så bra om mig. Jag har lite svårt att hantera det, all uppmärksamhet. Jag får lite presta- tionsångest och blir rädd för att jag ska förlora mig själv.

Som tjej, ung, blatte, muslim och med ett efternamn som är svårt att stava till borde Gina Dirawi inte ha något jobb alls, alternativt vara inkvoterad, om man ser till de fördomar som finns i Sverige. Men Gina har gjort kaksmulor av alla fördomar. Inte genom att sticka dem under stolen, utan genom att lyfta fram dem i ljuset och försöka förstå dem.

– Jag har letat efter min egen identitet och lagt ut alla problem som jag har mött på min blogg. Ärligt och öppet. Jag har inte tagit ställning och sagt att jag har rätt och du har fel. Det finns inget som är rätt och fel, man kan inte göra alla nöjda.

– Folk tycker att man ska bete sig på ett visst sätt om man är kvinna eller muslim. Bög eller lesbisk. Men vänner, familj, samhälle … alla säger olika saker. Jag har försökt hitta mig själv i allt detta.

Har du hunnit med att bara vara ung och dum?
– Det är vi nog alla. Men jag har inte haft samma utrymme till att bara vara. En ung, etnisk svensk tjej har också identitetsfrågor att brottas med. Men hon behöver inte hantera att hon är muslim i Sverige eller att hon har växt upp med andra normer än majoriteten.

– Jag kan tänka mig att det är samma sak att växa upp och upptäcka att man inte är heterosexuell. Man får andra saker att fundera över än hur mycket man drack kvällen innan.

Behöver vi en kvinnodag nu när ni unga tjejer visar att allt är möjligt?
– Vi har det bra i Sverige, men jämställt är det verkligen inte. Som ung tjej utsätts man för väldigt många fördomar. Man måste bevisa sig hela tiden.Vissa utgår från att man är dum bara för att man är tjej och ung. Jag förstår inte. Måste man vara en 46-årig gubbe för att vara bestämd och tuff? Och att jag är rolig också, varför är det konstigt, har det något med könet att göra?

Du har fått det mest prestigefyllda programledarjobbet som finns, i 20-årsåldern. Vad sjutton ska du göra när du är 50?
– 50? Ska jag ens bli så gammal? Herregud. Jag har ingen aning.

– Statsminister?

I QX mars möter du även Lena Endré, Cecilia Forss, Petra Mede, Helena Hugosson, Gunilla Pontén, My Skarsgård och Marie-Louise Ekman. Ladda ner den här!

Namn: Gina Dirawi. Ålder: 21.
Familj: Mamma, pappa, lillasyster, lillebror och storebror. Yrke: Programledare, komiker och bloggare. Bor: Östermalm. Kvinna jag beundrar: Annika Lantz, hon är jävligt skön och vågar säga lika dumma och konstiga saker som jag. Viktigaste kvinnofrågan i dag är: Att man ska se en kvinna som en person och inte som ett kön. Det är inget som är coolt med att vara en ung och tuff tjej. Det är bara vanligt!