Tjugotreårige stockholmaren Ludvig Lundgren pluggade på juristprogrammet vid Uppsala Universitet när han gjorde allvar av sina funderingar att testa på att bli rekryt inom försvarsmakten. Han tog en paus i studierna och flyttade till regementet i Karlsborg.
Han hörde av sig till QX för att berätta om sina erfarenheter som öppet ung homosexuell kille inom försvarsmakten.
Eftersom Ludvig sökte en lite tuffare fysisk utmaning så lockade Jägarutbildningen, vilken man kan göra på två ställen i Sverige: I Karlsborg, Västergötland, och i Arvidsjaur, Lappland.
– Som jägarsoldat ställs högre fysiska krav på dig. Jag gillar att träna, löper mycket och kände att det är nu eller aldrig, berättar Ludvig, som efter åtta månaders övning tillsammans med sin pluton gick i mål i jägarprovet nu i våras.
Som rekryt utbildas man till att bli soldat inom försvarsmakten. Man kommer till ett regemente i tio månader och genomför olika övningar som ofta sker ute i fält, alltifrån span och marschera långa sträckor till att använda vapen.
Jägarprovet låter väldigt tufft…
– Det var ungefär som jag tänkt mig, men det gör väldigt ont i kroppen. Du bär en ryggsäck som är enormt tung, du får inte sova och du ska lösa uppgifter hela tiden. Så det var en befrielse att gå i mål, en härlig känsla.
Ludvig skrev till QX för att berätta om sina erfarenheter som ung och homosexuell inom försvarsmakten. Han tycker det kan vara bra att unga får en bild av hur det ser ut i försvaret när antalet värnpliktiga ska dubbleras fram till 2025. Kan han hjälpa till att förmedla sin bild kanske det underlättar för de som är HBTQ och funderar på att söka en försvarsutbildning.
– Jag var öppen inför familj och vänner. Jag hade hört att mest killar gör militärutbildning och att det var rätt grabbigt inom försvarsmakten. Man målar ju fördomsfullt upp en bild av en miljö som kanske inte alltid är så tillåtande. Så jag visste inte vad som väntade mig men ville testa. Att jag är homosexuell ska inte hindra mig från att uppnå det jag vill göra.
Ludvig hade ändå en positiv bild av försvarsmakten. Han har sett dem i Pridetåget, med Överbefälhavare Micael Bydén som också föreläst om allas lika värde. Budskapet utåt är att folk behandlas med respekt. Men undersökningar bland värnpliktiga och anställda inom försvarsmakten visade att sexism och homofobi förekom.
– När jag kom in på utbildningen var jag inte helt klar med hur jag skulle göra: Berätta att jag är homosexuell eller ligga lågt? Men det kom naturligt, för det finns en väldigt stor respekt för integritet och man frågar inte alltid så mycket. De jag fick en bättre relation med berättade jag för.
Ludvigs erfarenheter visade sig bli enbart positiva. Han berättar att det inte blev någon skillnad i hur hand behandlades, varken av plutonskollegor eller överordnade.
– Upplevelsen är att folk tog det bra. Min pluton bestod av 40 killar och det var aldrig något negativt snack eller annorlunda behandlande för att jag är gay.
– Det hände snarare att en del var nyfikna och frågade hur det var att vara homosexuell och hur jag kom ut. Det gav nog nya perspektiv till många, och hur de ser på HBTQpersoner. Några sa att de inte umgåtts med öppet homosexuella, och jag tror att min öppenhet gjorde skillnad.
Träffade du någon annan som var HBTQ?
– Det var i alla fall en till på utbildningen. Han var öppen med mig men jag vet inte riktigt hur öppen han var i övrigt.
Ludvig kom ut för familjen när han var 17 och med tiden berättade han för vänner och omgivning.
– Jag var som många andra och hade en obefogad oro innan jag berättade. Jag var inte orolig att det skulle tas emot dåligt, för mina föräldrar är accepterande och känner flera homosexuella. Så det togs emot jättebra. Men man bygger ju alltid upp en oro inom sig och så känns det som en enorm börda lyfter när du berättat.
Till hösten återupptar Ludvig juridikstudierna i Uppsala. När han inte pluggar så är han politiskt engagerad i Öppna Moderater där han sitter i styrelsen i Uppsala. Han fortsätter med träning, främst löpning, träffar vänner och reser. Militärutbildningen ser han som ett stort plus i sitt CV.
– Den är ju främst bra om man vill jobba inom Försvarsmakten, men den visar mycket annat. Som personlig mognad, att du vet vem du är som person, att du kan arbeta i grupp och pressa dig själv för att nå mål. Jag förstår att arbetsgivare värderar en militärutbildning högt. Hans budskap är klart.
– Våga sök. Jag kan inte säga hur andra kommer att bli bemötta, men för mig var det väldigt positivt.
Har du några konkreta tips till de som funderar på att söka?
– Förbered er väl, träna orientering och kondition. Ge allt du kan, bidra i gruppuppgifter och var bara dig själv. Då kommer du alltid att komma längst.
Hur reagerar andra gaykillar när du berättar att du gjort jägarprovet?
– Många blir imponerade av att jag gjort det. Sen har väl inte jag personligen märkt av den här bilden som finns om att militärer uppfattas som mer attraktiva. Men nu är jag i alla fall singel så vi får väl se (skrattar).
Ludvig Lundgren-fakta
Ålder: 23
Bor: Studentrum i Uppsala
Yrke: Juriststudent
En HBTQ-person jag beundrar: Robinson-Ragnar!
Därför är Pride viktigt: För allas rätt att älska vem de vill.
Så tillbringar jag sommaren 2020: Med sol, bad och träning
Läser helst: Anne Franks dagbok
TV-serie jag följer just nu: The Last Dance
Poddtips: ”Konflikt” från SR
Filmfavorit: ”Unbroken”, regisserad av Angelina Jolie
Plats jag drömmer om att besöka: Amerikanska kongressen, som talare.