De grönas riksdagsledamot Jani Toivola, som i fjol väckte stor uppmärksamhet då han anlände med Mister Gay Finland Kenneth Liukkonen kom i år med sin pojkvän tävlingsdansaren Teemu Hirvimäki. Jani har i höst blivit väldigt populär då han medverkat i Finlands version av ”Let´s dance” och paret dolde inte sina känslor för varandra då de anlände till slottet hand i hand. Jani hade även dekorerat sin frack med det röda bandet.

Riikka Pulkkinen som är författare uttalade sig för Helsingin Sanomat att hon såg fram emot att eventuellt få dansa med öppet lesbiska riksdagsledamoten Silvia Modig från vänsterförbundet.
– Det skulle vara ett ställningstagande i den etikettsdiskussion som varit sista tiden gällande vem som får dansa med vem, sa hon.
Modig själv anlände till balen maskulint klädd i grå byxor och en uniformsliknande jacka gjord av återvinningsmaterial istället för en traditionell långklänning.

Värdpar för nästa års bal kan eventuellt vara de grönas Pekka Haavisto och hans man Antonio Flores. Det är nämligen presidentval i Finland 2012 och Pekka som är kandidat tog sin Antonio kärleksfullt i handen efter att ha hälsat på Tarja Halonen.

Var det ett medvetet val att sannfinländarnas Timo Soinis fru anlände i en blåvit dräkt designad av finländsk homosexuell designer vet jag dock inte. Även Timo Soini är kandidat i nästa års presidentval.

Självständighetsbalen är årets mest sedda tv-program i Finland och kan i festlighet mäta sig med Nobelfesten i Sverige.

Hela Finland dansar Homo


X3M kommenterar Pentti Oinonens bögvals

Ännu en osann finländare