– Vi bölade som barn! När vi fick se ett litet hjärta slå var det en fantastiskt känsla, säger Fredrick Federlay till qx.se.
Efter år av egna misslyckade inseminationsförsök tillsammans med en tjejkompis valde riksdagsmannen och hans väninna att vända sig till en privat klinik. Det är inte tillåtet för ensamstående och kompisar att skaffa barn den vägen men att de båda ändå går ut med detta har inte bara att göra med att de vill manifestera sin gravidlycka – de vill också väcka debatt kring inseminationslagstiftningen.
– Vi vill ha barn, men vi har en normerande lagstiftning som inte ser till barnperspektivet. Den understryker en tvåsamhetsnorm och tvingar folk till sex. I Stockholm är det 50 procent singelhushåll där jag ändå tror att många funderar på hur man vill ha framtidens familj, berättar Fredrick Federley.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många gratulerar dem men de får också kritik av nätets ”moralister”.
– De säger, tänk på barnet! Det är ju precis det vi gjort. Mamman och jag har gjort rationella val, har stabila liv, bra inkomster och ett lantställe ihop. Vi har samma umgänge och har ur alla perspektiv tänkt igenom det här och har skyddsnät i form av mor- och farföräldrar. Varför ska det då vara olagligt för oss att skaffa barn, undrar Fredrick Federley.
Han tycker det är politiskt att berätta att den ”traditionella” vägen som många homosexuella följer, att göra barn genom egen insemination, inte funkar för alla och innebär en stor vånda.
Det ska runkas massvis i en kopp under 36 timmar, en gång i månaden, och så ska det insemineras på egen hand. Idag har jag fått jättemånga mejl från folk som berättar om hur de själva kämpat med det här, säger han.
För att undvika kritik för att använda skattepengar till olagligheter finansierade de det hela själva till en kostnad av 60 000 kronor.
Kliniken ställde inte några kontrollfrågor om han och hans väninna verkligen var ett par. Han tror att vårdpersonalen ser mellan fingrarna i sådana här fall.
Fredrick Federley tycker att alla över 18 ska ha rätt till hjälp med assisterad befruktning och är för surrogatmödraskap. Han tycker det är fel att samhället ska bestämma i vilka konstellationer man skaffar barn.
Jag gissar att du kommer prata om det här i din talkshow på Radio ett?
– Ja, hela programmet ska handla om det här idag tisdag. Jag har med Annika Hamrud som är en duktig författare som har skrivit om regnbågsbarn. Hon har ju själv erfarenheter om det och kan mycket om hur lagstiftningen ser ut. Relationsexperten Eva Rusz är också med. Hon har ett sunt perspektiv, kärleken till barnet är det viktiga.
Förra gången jag intervjuade dig berättade du att du spanade in snygga
pappor på stan. Hur långt kan du gå för att själv bli en DILF?
– Haha, syftet är ju att bli förälder men blir jag en DILF kommer det på köpet. Jag ser ju fram emot att hänga med alla lattepappor. Deras partners får se upp för mig!
Den som rattar in nya radio1 idag kl 13.00 kan höra Fredrick Federley prata regnbågsfamiljer i ”Federley i mitten”.
Eva Ruiz, psykolog som är känd från bland annat Aftonbladet, bisitter båda timmarna. I första timmen diskuteras regnbågsfamiljer med bland andra Annika Hamrud som skrivit böcker om regnbågsfamiljer och själv lever i en regnbågsfamilj.
I programmet kommer man dessutom prata barnlängtan, familjekonstellationer, vad som är viktigt i relationer kring barn ur alla tänkbara vinklar.
Radio1 kl 13-15.
Uppdaterad 2017-11-04