Krister Fugelsang var förste svensk i rymden. Men Ewa och Gosia från Polen och Shantu och Alex från Tyskland var de första samkönade paren att gifta sig i luften.
– Vi har 20 minuter innan vi lämnar svenskt luftrum, så vi hoppas att ni inte behöver tänka för länge innan ni svarar ja, sade Anders Lindström, PR-ansvarig på SAS och hjärnan bakom kampanjen, med namnet Love is in the air.
Det var den 1 september som frågan släpptes lös på SAS-anställdas Facebook och Twitter: finns det något samkönat par som vill gifta sig i svenskt luftrum? Tillslut hade över 300 par anmält sig och efter 450 000 räknade röster stod två kvinnor och två män redo att gifta sig med varandra.
Den 6 december var således business class på flight SK903 mot New York smyckat med gerbera, och i församlingen satt journalister och en handfull vänner. Någonstans över Borlänge sade paren sina ”I do”:s
Aleksandar Mijatovic och Shantu Bhattacharjee från Berlin var de första att lova varandra evig kärlek.
– Varje dag jag är med dig blir jag en bättre människa. Så jag ger dig min hand – för alltid, lovade Shantu innan han fattade sin tårögde makes händer.
Alex i sin tur lovade att alltid älska sin man för den han är, utan att förändra eller förvandla, för att han aldrig ville vara med någon annan.
Gemensamma vännen Jennifer hade svårt att hålla tillbaka tårarna.
– De är så olika, men tillsammans är det ett perfekt par. Jag är så glad för deras skull.
Ewa Tomaszewicz och Gosia Rawinska gav varandra sina löften på polska, då det är språket deras hjärtan talar. I Polen är samkönat äktenskap fortfarande olagligt, och paret var överväldigade av att bli de första kvinnorna i landet att gifta sig med varandra.
– Det här betyder så mycket … Vi hoppas alla i vårt land en dag får möjligheten att uppleva det vi upplever idag, sade Ewa innan tårarna snörde stämbanden.
– Förlåt, jag brukar inte gråta men … äsch, lova att använda Photoshop på bilderna!
Hemma i Polen blir dock giftermålet enbart av symbolisk betydelse, vilket EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner, som förrättade vigseln, inte tycker spelar någon roll.
– Du ser ju vad det betyder för dem, och för mig är det det som är viktigast – inte vad det betyder för staten.
Christoffer Fjellner är engagerad i hbt-frågor i Europa och har bland annat gjort fotoutställningen ”27 pictures of Pride” om pridefirande i EU-länderna.
– Det är häftigt att se hur mycket som hänt i Polen sedan jag var där för första gången för fyra år sedan. Då diskuterade man om det ens skulle vara lagligt. Jag tror att händelser som den vi bevittnat i dag är väldigt viktiga för att vidga människor perspektiv.
Ewa och Gosia, som inte kunde ha vänner och familj närvarande, fick även ett telegram signerat några av Polens berömdheter där det stod att det de gjorde inte bara var viktigt för dem själva, utan för kvinnor och sexuella minoriteter i hela landet – något som än en gång fick tårarna att rinna.
Uppdaterad 2020-08-12