Från mullig köttätare till urstark veganhunk

För snart ett år sedan påbörjade Victor, 22 år, en resa. En färd från mullig köttätare till muskulös vegan. Han ville gå ner i vikt, från 92 kg till 80 kg, och dokumenterade sin förändring på Instagrami en slags träningsdagbok, succén var ett faktum.
– Jag insåg att man inte behöver kött för att leva ett långt bra liv, utan att det snarare är tvärtom. Jag ställde om och sa hej då till kött, säger Victor.
– I början var det rätt tråkigt, man är inte van vid att äta stora sallader. Men smaklökarna förändras, nu tycker jag mat är mycket roligare än innan.

Som vegan äter inte Victor några animaliska produkter, exempelvis kött, ägg eller mjölk. Men hur bygger man då muskler på vegan-kost?
– Det är inte så svårt faktiskt, protein är väldigt överskattat. En väldigt liten del av vår dagliga kost behöver komma från protein och det vi behöver kan vi hitta i växtriket.
– Exempelvis i bananer, svamp, bönor, potatis eller ris. Det är alltid bättre att äta vanlig mat än proteinpulver, det vinner alltid.

På Instagram heter Victor: victhevegan. Han har drygt 15 000 följare och fansen älskar hans råbarkade svenska skogshuggar-stil. Victor älskar träning, och han älskar mat:
– Många är rädda att de ska bli undernärda om de är veganer, men äter man en stor variation av frukter, grönsaker och nötter så är det lugnt.
– Folk älskar att äta, egentligen vill man ju äta mest hela tiden och då kan man käka råa grönsaker hur mycket som helst. Och när det kommer till att bränna fett så kan man tänka: 70 procent kost och 30 procent träning, maten är alltså jätteviktig.

Kan du berätta lite om din träning!
– Jag har gått över till calisthenics, det innebär att jag använder min egen kropp som vikt. Det handlar om armhävningar, chin-ups eller hoppa hopprep. Ibland blir det fem pass i veckan.

Victor är inte bara en urstark vegan, utan även gay. Han kom på att han gillade killar mycket tidigt, redan som 10-åring. Men det var en rätt så rå inställning mot bögar på hans skola, och han ville inte vara ”den som kom ut”. Därför försökte han dölja det för sig själv.
– Jag har varit med tjejer och försökte verkligen vara straight, jag såg det perfekta livet framför mig med Volvo, villa och barn. Men när jag var runt 20 år var jag med en kille för första gången, och då fattade jag, jag är ju gay!

Hur ska en kille vara för att du ska bli intresserad?
– Haha, snäll och artig. Jag gillar björnar och cubs.

Har du någon kille nu eller dejtar du?
– Jag har en kille sen lite mer än ett år tillbaka.

Vad vill du förmedla med ditt Instagram-konto?
– Just nu försöker jag lägga upp mer mat och så, jag vill visa att det går att bygga muskler, ha en snygg kropp och vara vegan. Folk säger att jag motiverar dem och det är en extra boost.

Victor gick ner från 92 kg till 80 kg efter 7 månader, i dag väger han 78 kg, och har absolut inga planer på att återgå till kött.