Sänd din fråga till:[email protected]
Gå även med i Jaris Qruiserklubb:


November 2011

Kan man cykla för mycket?

Jag cyklar till jobbet varje dag, det är 14 km tur och retur. Är det skadligt för mig att cykla så mycket?
/Christer W

Jari Ketola
Om du väljer att cykla varje dag kan du försöka variera tempot så att du tränar på full intensitet endast två till tre gånger i veckan. Hög intensitet innebär att du satsar och verkligen pressar dig själv, för att sedan cykla lugnt de andra dagarna.
Då kommer du att känna träningen i benen dagen efter de tuffa passen och återhämta dig på de lugna dagarna..

Oktober 2011

Samma för män och kvinnor?

Hej Jari,
Jag har en PT och han säger att män och kvinnor kan styrketräna likadant, stämmer det? /Angelica

Jari Ketola
Som grund kan män och kvinnor träna likadant, så det behövs inga separata program. Den stora skillnaden är att män väger mer än kvinnor och har mindre muskelmassa i överkroppen i relation till kroppsvikten.
Män och kvinnor önskar ”kankse” olika resultat!?

September 2011

Skadligt att springa?

Hej Jari,
Jag joggar 5 km samma runda varje morgon så kan det vara skadligt för mig och min kropp att springa varje dag?

Jari Ketola
Jag tycker att du ska tänka så här, det bästa är ju att variera sin träning och träningsformer. Variera dina tränings-rundor så både kroppen och knoppen får variation. Variera även tempo så att du 1 dag springer långsamt och avkopplande, 2 dagar mer intensivt och 1 dag full fart och 1 dag gärna styrketräning för kroppen med din egen kropp som träningsverktyg.

Augusti 2011

Snabbfixade mellanmål

Hej Jari,
Har du några tips på bra, enkla och snabbfixade sommarmellanmål?
/Mikko L

Jari Ketola
Min favorit är färgglad energirik sommarfrukttallrik , du blir både mätt och får mängder av vitaminer.
– Mango
– Papaya
– Ananas
– Vattenmelon
– Kokos
– Banan
– Vindruvor

Juli 2011

Panik – Jag hinner inte?

Hej Coach Jari, nu är det sommar och jag hinner verkligen inte träna, jag har max 1-2 dagar per vecka à la 10 minuter tillförfogande, hur gör jag då, vad kan jag göra? PANIK!
/Marika och mina två barn

Jari Ketola
Jag har det perfekta upplägget för dig, du ska köra Time Force träning.
Du kör så mycket du hinner i t.ex. armhävningar eller du springer så fort och så långt du hinner på dina magiska 10 minuter. ALLTSÅ MAX och full fart från start till slut!

Juni 2011

Slank midja?

Får jag slankare midja om jag tränar min mage varje dag? /Åsa C

Jari Ketola
För att vara riktigt säker är det lika viktig med bra kostrutiner som bra övningar och god kroppshållning om du vill vara säker på att få en slank midja.

Maj 2011

Nackspärr

Varje gång jag kommer igång med min styrketräning får jag allt som oftast nackspärr, vad gör jag för fel? Är det något jag ska tänka på? /Elias

Jari Ketola
Det är viktigt är att du värmer upp hela kroppen så den är ordentligt förberedd inför kommande styrketräningspass, utför gärna ett uppvärmningsset á 15-20 repetitioner med lättare belastning.Tänk på att utföra alla övningar med en lång
stolt god kroppshållning för att på så sätt minska risken för felbelastningar.
/Jari

April2011

Tröna på tom mage?

Jag brukar träna på morgonen innan jobbet, vad händer om jag tränar på tom mage?
/Janne A

Jari Ketola
Du bör alltid äta lite innan du går hemifrån, att träna utan frukost har du inte samma energi eftersom kroppens energiförråd är tomma efter nattens fasta. Du kan bli yr och du tär på kroppens muskelmassa resultatet blir att du blir svagare. Tips är att ta en frukt som t.ex. en banan eller en lite skiva grovt bröd med kalkon och så kan du äta mer direkt efter träning.

Mars 2011

Tips till överrörlig?

Jag är överrörlig, vad tycker du att jag ska träna ?
/Magdalena A

Jari Ketola
När du är överrörlig ger dina ledband och senor efter så mycket att du riskerar att överbelasta dem i din träning och vardag. Du kan motverka överrörlighet genom att träna och stärka upp musklerna kring dina leder med styrke- balans och koordinationsträning för hela kroppen. Ju starkare dina små och stora muskler är desto bättre. Träna styrketräning helst med fria vikter.
Undvika att hamna i ytterpositioner för då kommer du att belasta brosket som skyddar benstommen.

Varför somnar tårna?

När jag är ute och springer eller åker skidor så somnar mina tår, varför? Något jag ska tänka på?
/Andreas J

Jari Ketola
Domnande tår är inte alls ovanligt och det kan bero på många olika saker. Oftast bildas ett för hårt tryck på fotens blodkärl och nervtrådar som gör att cirkulationen blir sämre.Tänk på att ha bra skor och snöra dem ej för hårt. Du kan också tänka på att värma upp ordentligt innan som till exempel lättare fotcirklar och spreta och knipa med tår eller varför inte en lättare fotmassage

Februari 2011

Hur snabba powerwalks?

Jag går ofta och mycket, undrar hur snabbt ska mina ”powerwalks” vara för bra effekt? /Evelina E

Jari Ketola
För att du ska se och känna effekt av dina powerwalks är det viktigt du går med sådan intensitet att du ”bara” kan prata med mycket korta meningar alltså du går med så raska steg

Samma skor?

Jag spelar en hel del tennis men jag vill samtidigt gärna styrketräna. Så jag undrar om jag kan använda mina tennisskor till att styrketräna med då det är ganska så dyrt med träningsskor. /Markus E

Jari Ketola
Tennisskor är relativt plana och fasta så det fungerar alldeles utmärkt till att styrketräna med.

Januari 2011

Används hela kroppen?

Vi ska åka på semester under jul och nyår, och vi gillar att simma mycket och vi undrar om hela kroppen används när man simmar, måste vi även träna styrketräning?
Katrin & Erika

Jari Ketola
Alla muskler aktiveras vid simning såsom rygg, axlar, armar- och magmuskler är aktiva – de hjälper till att hålla balans och rätt kroppsställning i vattnet. Även rumpa och lår är aktiva när benen arbetar. Simning är ett perfekt semester komplement till styrketräning som annars ger dig en mer harmoniskt byggd kropp.

Hemutrustning?

Under helgerna har jag inte tid att gå till gymmet, Så jag har en annan plan, att köpa hem egen utrustning, vad ska jag tänka på när jag köper hem tränings utrustning?
Makkan K

Jari Ketola
Allt beror på vilka behov och önskemål du har, i princip kan man säga att du får vad du betalar för. Ett tips är att prova tränings utrustningen innan du bestämmer dig. Tänk på att kolla att alla rörliga delar rör sig smidigt utan motstånd eller gnissel samt att det känns stabila och trygga, detta minskar risken för att du ska råka ut för obehagliga överraskningar när du väl använder utrustningen. Köper du fria redskap så är gummiband eller hantlar i två olika motstånd eller vikter ett bra förslag.

December 2010

Hur komma igång igen?

Fråga: Jag har alltid varit aktiv i mitt liv och tränat varierad träning 3-4 gånger i veckan, men sen jag fick nytt jobb vilket innebär att sitter still hela dagarna plus mycket att göra har jag tappat allt och alla tränings- och matrutiner. Hur tycker du att jag ska tänka och börja för att komma igång igen och hitta tillbaka till min gamla form igen?
/Märit L

Jari Ketola:
Svar: Jag kan trösta dig med att det är mycket vanligt att vi människor tappar olika rutiner. Börja med att bestämma dig, Tänk så här att din motivation till träning ska vara något roligt som du ser fram emot. Planera och skriv in i din almanacka vilka dagar du kan och vill träna. Börja lugnt med cirka 2 gånger i veckan för att sedan öka successivt. Planera in dina matrutiner under veckan med inköp och val, och unna dig god mat och dryck på helgen.

Vad är SMART?

Fråga: Jag har hört uttrycket SMART mål, vad innebär det egentligen?
/Per-Ola K

Jari Ketola:
Svar: SMART mål beskriver ju vad det är, Målen är SMART satta, vilket betyder att målet ska kännas tydligt och enkelt, för att du enklare ska kunna nå ditt nya inplanerade mål.

Oktober 2010

Förbränner kaffe fett?

Om jag dricker två koppar kaffer på morgonen innan träning fungerar det som en extra fett förbrännings höjare då?
Adam & Patrik

Jari Ketola:
Det finns lika många svar som det finns kaffesorter brukar man säga. Det man vet är att kaffet och koffeinet ökar kroppstemperaturen och när kroppstemperaturen höjs ökar även förbränningen något av kroppsfett. Koffeinet i kaffet ökar även frisättningen av fria fettsyror från ditt kroppsfett, vilket gör att du lättare kan transportera fettet till musklerna och använda och förbränna det när du konditionstränar i cirka 30-60 min efteråt.

September 2010

Förkyld?

Är det farligt att konditionsträna när man är förkyld? /Calle

Jari Ketola:
Tack för en mycket viktig fråga, vid den här tiden av året är inte alls ovanligt med folk med förkylningar, rinnande näsor och hosta. Vid sjukdom är kroppen hårt utsatt och nedbruten, så tänk att det är under träningen som du faktiskt bryter ner dina muskler vilket ökar belastningen ytterligare på din kropp. Min generella regel är att aldrig träna ifall du är sjuk, är du osäker kontakta gärna en läkare vid behov för diagnos. När du börjar känna dig bättre så rekommenderar jag att du börjar med lugna promenader eller lättare styrketräning samt att du känner efter din fysiska status. Var noga med att få i dig rikligt med energi som mycket frukt och grönsaker och drick vatten.

Kombinera träning?
Är det bra att kombinera konditionsträning och styrketräning? Vilket ska jag köra först vid ett och samma pass? /Jonas

Jari Ketola:
Grundriktlinjen är att det du prioriterar vid det aktuella träningspasset kör du först.

Augusti 2010

Hur syns musklerna mer?

”Hur får jag en snygg vältränad kropp? Jag tränar 2 gånger i veckan. Jag äter sunt och bra och röker inte. Ska jag träna mer styrketräning eller konditionsträning? Hur ska jag få mina muskler att synas mer?”

Jari Ketola:
För att musklernas ska synas och framhävas mer definierat måste man minska underhudsfettet. Sedan är det individuellt hur mkt var och en behöver minska i fettvikt för att musklerna ska synas mer. Viktigt att ha normala fett reserver. Bra mat rutiner ligger som grund samtidigt som du kanske behöver minska på antalet kalorier. Tänk så här frukost, lunch, middag och mellan mål, med bra proteinkällor kött, fisk, ägg, fågel , och äta mycket grönsaker . skriv ned det du åt förut och minska något på kolhydraterna som pasta, ris, potatis etc.
Träna fokuserat och varierat både styrketräning och konditionsträning.
T.ex.
Dag 1 styrketräning
Bra uppvärmning 10 min, valfri konditions maskin. Höj tempot varje minut.
Träna igenom hela kroppen från ben till överkropp med 2-4 set a 8-12 repetitioner vila 1 min.
Dag 2 Konditionsträning
Effektiv uppvärmning 10 min, valfri konditions form. Höj tempot varje minut.
Minut intervaller 30 – 45 minuter där du varvar intensiva minuter med lugna minuter. Lunga minuterna ska vara lika långa som de intensiva. T.ex 1 minut tufft, 1 minut lugnt, 3 minuter tufft och 3 minuter lugnt.

Slanka muskler

”Hur får jag långa slanka muskler? Hur tränar jag styrketräning då? Jag vill inte se så stor och biffig ut”.

Jari Ketola:
Hur långa muskler vi har är förutbestämt för varje person. Sedan kan du träna dem mer allround och funktionellt så det inte blir så ”Stora och bulliga”. Genom att styrketräna med lättare vikter och fler repetitioner cirka 20 eller fler, samt träna mycket med egenkropp som belastning, som t.ex. ”toppforms programmet till Pride” (se förra numret) så tränar du musklerna mer uthålligt istället.