”Nu är det dags att stötta Venhälsan! ”
Så lyder inledningen i ett upprop om bildandet av Venhälsans Vänner ”för att ge politiskt och ekonomiskt stöd åt en verksamhet som för många är helt livsavgörande.  Vi samlar in bidrag som oavkortat går till Venhälsans personal samtidigt som vi också driver opinion.”
Venhälsan hotas nu av nedskärning och nedläggning trots att könsjukdomar ännu en gång ökar bland män som har sex med män. Verksamheten startade i slutet av 70-talet som et hälsoinitiativ av engagerade homosexuella läkare. De gick ut på bastuklubbar och erbjöd testning för könsinfektioner och sprde samtidigt tidigt en medvetenhet i bög-gruppen om säkrare sex.
1982 startades så själva Venhälsan och har enligt vän-gruppen ”varit en världsledande vårdmottagning” för män som har sex med män och transpersoner.
”På grund av en kraftig ökning av könssjukdomar i kombination med nya budgetregler inom landstinget har Venhälsan nu gått in i ett krisläge. Personalen går på knäna av arbetsbelastningen och den tidigare drop-in-mottagningen har skurits ner kraftigt. ”
– Ingen vill förlora dom, säger en av initiativtagarna till gruppen, Vincent Ferrigan till QX. Jag har aldrig stött på andra mottagningar som ger samma bemötande till HBTQ-personer.
Vincent berättar att gruppen kommer arbeta politiskt för att öka påtryckningarna för att Venhälsan skall leva kvar. 
– Vi vill hjälpa individer att kontakta sina lokala politiker med effektiva argument, förklarar han.
Venhälsans Vänner startas med måndasklubben FUNs fest på Side Track nu på fredag och bakom initiativet står förutom Vincent Ferrigan även Andreas Palmerén, Svante Helmbæk Tirén och Tobias Dunér-Axelsson.