Ännu ett stort finskt företag hyllar hemmasonen Tuoko Laaksonen, dvs Tom of Finland, genom att i samarbete med Tom of Finland Foundation i Los Angeles, göra specialprodukter med tuffa illustrationer.
Finlayson blev pionjärer med sina lakan och nu följer kafferosteriet Robert Pauligs efter med sin kaffeserie Art Roast där man har ”BUILT BOLD” och ”HEAVY DUTY”. Kaffet säljs som malda eller hela kaffebönor i fyra olika paket med illustrationer av konstnären. Det är framtaget på brasilianska och colombianska Arabica-kaffebönor med en nötaktig nyans.
– Tom of Finland är en äkta ikon inom konst och popkultur. Hans maskulina karaktärer bejakar tolerans och livsglädje, vilket har glatt alla på Robert Paulig Roastery, säger Juhani Oranen, verkställande direktör för Robert Paulig Roastery.
– I Finland är kaffe närapå en helig produkt och man fastnar lätt vid en redan känd och trygg produkt när det gäller valet av kaffe, fortsätter Oranen. Vi uppmuntrar människor att förvandla kaffe till ett äventyr tillsammans med Toms män.

Tom of Finland Foundation kan med hjälp av de olika produkter som ny släpps i konstnärens namn få hjälp att restaurera och bevara konstverken.
– Att kunna se konst av Tom of Finland, som var en viktig aktör för sexuell befrielse och mänskliga rättigheter, i butikshyllorna kan vara en omvälvande upplevelse, och vi hoppas att detta kommer att hjälpa yngre generationer att bejaka sin identitet”, säger Durk Dehner, en av de grundarna till och ordförande för Tom of Finland Foundation.
I Finland släpps kaffet på Keskos dagligvaruaffärer och inom kort på nätet. Kaffet kommer även finnas på Kunsthalle där det den 7 maj öppnar en stor utställning med Tom of Finlands verk. En utställning som förra året visades i New York.
Vad QX erfar kommer Robert Paulings även släppa kaffet i Sverige senare i vår.
Robert Paulings Art Roast har tidigare släppt ett kaffe som hyllar Tove Janssons mumintroll.
Vid QX GayGala i Helsingfors tidigare i år fick Finlayson ta emot priset Keep-Up-The-Good-Work framröstad av QX läsare och Qruiser-medlemmar.